Plaše li se pesnici mraka?

0
književna-noć-kop

PROKUPLJE: Pod prigušenim svetlom, ali jakim glasom i još jačom pesničkom mišlju prokupačkoj publici su se obratili najmlađi pesnici grada. U okviru Kulturnog leta u Prokuplju u Domu kulture je održana književna noć “Ja se malo plašim mraka”.

Okruženi umetnošću, minijaturama slikara Bratislava Bate Stajkovića, fantastičnim glasom Teodore Stanojević i veštim muziciranjem Vladimira Mirkovića, pesnici književne omladine govorili su svoje stihove, kao i poeziju poznatih srpskih stvaralaca.

– Autor naslovnog stiha “Ja se malo plašim mraka” je Milutin Milošević, član Književne omladine. Ovaj stih je bio naš moto, osvrnuli smo se na borbu protiv mraka današnjice, stihovima mladih i talentovanih osnovaca i srednjoškolaca koji su članovi Književne omladine. To je naš način da širimo kulturu i umetnost i da noći budu književne, a ne okupirane sadržajima “rijaliti programa” i nedoličnim internet sadržajima. – rekli su u Književnoj omladini.

Kopovci su izneli stihovima svoje stavove o mračnim stranama današnjice. Članovi KOP-a su i recitatori, pa je stihove Miroslava Mike Antića- “Nepovratna pesma” kazivao Dušan Marković, a stihove ” Sreća ” Desanke Maksimović Aleksandra Milosavljević. Svoje stihove i priče govorili su: Ljubica Lacmanović, Mirjana Ranđelović, Maša Spasić, Milena Kostić, Teodora Stanojević, Mia Minić, Ognjen Grbić i Milena Kodžulović.

Gosti večeri bili su profesor arapskog jezika Vesna Gašević koja nam je do nela nešto novo i drugačije – kulturu i književnost arapskog naroda i glumac i pesnik Daniel Jovanović, jedan od osnivača KOP-a 1993. godine.

Omladina, a i publika imala je priliku da sazna i nauči mnogo lepih stvari u književnoj noći. Književna noć ideja je mlade pesnikinje u KOP-a Maše Spasić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime