Plesom protiv nasilja nad ženama

0

Povodom Međunarodne kampanje pod nazivom „Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“ Alternativni centar za devojke iz Kruševca u saradnji sa Kancelarijom za mlade Odeljenja za društvene delatnosti grada Kruševca, Policijskom upravom, Udruženjima Romani cikna i Peščanik i aktivistima „Budi muško kluba“ organizovali su ples na platou ispred Doma sindikata.

Kampanja ima za cilj da se zaustavi nasilje nad ženama, a prema podacima dobijenim od aktivistkinje Alternativnog centra za devojke Andrijane Kocić statistika Ujedinjenih nacija zabeležila je da jedna od tri žene tokom svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. U sklopu akcije prolaznicima je deljen propagandni materijal sa upustvima kako sprečiti i kome prijaviti nasilje.

Kruševac, inače, beleži crnu hroniku kad je nasilje nad ženama u pitanju. Za dve godine ubijeno je osam žena, što je osmina svih slučajeva femicida u Srbiji. U ovom gradu, ali i u Kragujevcu, sve je više nasilja u porodici.

I početak 2015. godine u Kruševcu obeležila je tagedija kada je nervni bolesnik Živorad Đ. ubio suprugu Violetu, a potom se s petog sprata bacio na trotoar. Bila je to osma žena koju je ubio partner u Kruševcu u poslednje dve godine.

Centru za socijalni rad u Kruševcu prošle godine dostavljene su prijave za 237 slučajeva nasilja u porodici. Pokrenuto je 166 slučajeva, 80 za partnersko nasilje, 32 za zanemarivanje dece i 54 za ostale vrste nasilja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime