Pločnik kao inspiracija domaćih i stranih naučnika

0
????????????????????????????????????

Nekadašnji član UCL tima na istraživanjima u Pločniku i predavač na Univerzitetu u Tibingenu u Nemačkoj dr Silvia Rita Amikone boravila je u Prokuplju povodom novih istraživanja iz oblasti arheologije.

Projekat istraživanja tehnologije izrade neolitske keramike i sirovinske baze materijala korišćenih u proizvodnji započet je pre tri godine.

– Saradnja sa kolegama iz inostranstva je veoma značajna, jer se i van granica naše zemlje saznaje šta mi to radimo. U ovom slučaju, koleginica Amikone radi analize, koje mi nikako ne bismo mogli sami da uradimo, a rezultate ćemo publikovati zajedno. Oni će osvetliti jedan aspekt tehnologija korišćenih za proizvodnju keramike u neolitu. Naša saradnja započeta  u Pločniku će svakako biti nastavljena, možda na istraživanju nekog  drugog lokaliteta iz tog perioda, rekla je Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog u Narodnom muzeju Toplice.

Istraživanja su ove godine  sužena na ležišta grafita, koji je korišćen za dekoraciju neolitske keramike, a već postojeći uzorci sa Pasjače biće analizirani u Tibingenu, kako bi dobili pouzdane podatke o resursima korišćenim u praistoriji. Cilj projekta je da pokaže mrežu neolitskih lokaliteta u Topličkom okrugu, koji su na neki način bili povezani sa Pločnikom.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime