Pločnik postaje prava naučna radionica

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Projekat „Neolitski naučni kamp u Pločniku“ jedan od sedam projekata koje je podržao Centar za promociju nauke u Beogradu. Ovog oktobra okupio je na jednom mestu učenike Tehničke škole “15. maj” i topličke stručnjake iz oblasti arheologije i matematike. 

Ovo je sedma radionica koju Narodni muzej Toplice realizuje sa ovom srednjom prokupačkom školom, ali prvi projekat koji finansira Centar za promociju nauke u Beogradu. Arheo park Pločnik poslužio je kao učionica za matematiku, biologiju, fiziku i hemiju, a svima je zajednička bila praktična primena znanja koja se stiču u školi.

– Matematičke radionice su bile osnova, potom bi dobili objašnjenje sa arheološke strane, a onda su se uključivale i neke druge struke u dalji proces, pa je postajalo jasnije šta dalje treba da radimo. Ove radionice su korisne i važne i iz razloga što deca u prirodi zaborave na mobilne telefone i koriste onoliko od tehnike koliko im je na raspolaganju. Nekad nemamo računar ili ga imamo, ali nemamo internet. To znači da onda moramo da se oslonimo na ruke i otprilike razmišljamo kao što je nekad razmišljao neolitski čovek. Praktično životne probleme rešavamo pomoću nekih matematičkih, fizičkih i hemijskih zakona – rekla je profesorka matematike Snežana Trajković.

Ovog puta učenici su posebno proučavali klimatske promene i faktore koji na njih utiču, zatim vlažnost zemljišta, određivanje PH vrednosti zemlje i šta je to kretanje.

To što se radionice održavaju baš u arheološkom parku nije slučajnost. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je to samo pokazatelj vrednosti zajedničkog rada i samog nalazišta, kao i da je će upravo taj trud oživeti ovo neolitsko nalazište i od njega napraviti pravu naučnu radionicu u kojoj bi mladi istraživali o njegovom značaju i važnosti.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime