Počela digitalizacija vodovodnog sistema

0
Foto: JKP "Hammeum"

– Tokom juna  u Javnom komunalnom preduzeću ”Hammeum ‘’u Prokuplju postavljen je  SCADA sistem, odnosno  softer za merenje, praćenje i kontrolu podataka o potrošačima, proizvodnji i distribucuji vode.  Ovaj softer omogućuje da se digitalno vrši nadzor na sistemu vodovoda, izjavio je  direktor ovog komunalnog preduzeća Predrag Jovićević i dodao da jeputem digitalizacije u svako vreme omogućeno praćenje  nivoa  vode u rezervoaroma “Trafo” ,” Hisar” i “Garić”.

Sredstva za digitalni nadzorni sistem vodovoda u iznosu od 1.020.000 obezbedilo je JКP „Hammeum“.

Novouvedeni sistem se pokazao veoma efikasnim. On je preuzeo funkciju nadgledanja velikog broja parametara i na taj način doprineo bržem i efikasnijem sistemu upravljanja i kontroli nivoa vode u rezervoarima.

Direktor Jovićević je podvukao  da se novim sistemom praćenja nivoa vode u rezervoarima, brzo i sveobuhvatno formira izveštaja  u naznačenim vremenskim intervalima. Na taj način omogućeno je i brzo donošenje odluka i planiranje aktivnosti i sredstava za efikasno vodosnabdevanje.

– U narednom periodu  planirana je i implementacija softera za kontrolu merenja  protoka na ulazu u rezervoarima i određenim kritičnim tačkama u gradu. Naš cilj je unapređenje sistema vodovodne infrastrukture u svim delovima grada Prokuplja, izjavio je on i naglasio da dužina vodovodne mreže na teritoriji grada iznosi oko 100 kilometara.

Prema njegovim rečima, da bi se ivršila celokupna digitalizacija vodovodnog i kanalizacionog sistema potrebna  su znatna sredstva  i da je zbog toga neophodna i pomoć resornih državnih organa.

Govoreći o vodosnabdevanju tokom letnih meseci, Jovićević napominje da u akumulaciji Bresnica ima dovoljno vode i da će sve zone grada, ako ne bude većih kvarova na vodovodnoj mreži,  imati uredno vodosnabdevanje i  potpuno ispravnu pijaću vodu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime