Počela zamena fasade i stolarije na zgradi Istorijskog arhiva

0

Na zgradi Istorijskog arhiva Toplice u toku su radovi na zameni fasade i stolarije na delu gde su smešteni depoi ove ustanove. Tim povodom, Arhiv su obišli gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Ukupna vrednost ovog projekta je oko 6.750.000 dinara. Finansira ga Ministarstvo kulture sa četiri miliona dinara, Grad Prokuplje sa 2,5 miliona dinara i Arhiv, sopstvenim sredstvima, u iznosu od 500.000 dinara.

-Ova faza građevinskih radova predstavlja završnu fazu adaptacije zgrade Arhiva. Prethodnih godina rađeno je na unutrašnjosti zgrade, tačnije prošle godine, takođe uz pomoć Ministarstva i lokalne samouprave, zamenjen je krov na zgradi i sada, kao kruna svega toga, radimo fasadu i zamenu stolarije. Sve ovo je bilo neophodno uraditi, kako bi se obezbedila trajna zaštita arhivske građe u našoj ustanovi, jer u samoj zgradi, od 1963. godine, kada je izgrađena, do sada nije ništa rađeno, rekao je direktor Istorijskog arhiva Toplice Milan Stojanović.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je ovom prilikom naglasio da je, pored ulaganja u školske objekte, veoma važno ulagati i u ustanove kulture.

-Kako su se stvorile mogućnosti da višak sredstava uložimo, pre svega u objekte koji su od opšteg interesa, najpre smo to uradili, tako što smo uređivali i nastavljamo da obnavljamo školske objekte na teritoriji našeg grada, jer su nam naši najmlađi sugrađani najvažniji. Međutim, veliku važnost i značaj imaju i objekti koje koriste ustanove kulture. Zbog toga smo u prethodnom periodu završili Dom kulture, pa je sada došao na red i Istorijski arhiv. U tome nam pomaže Ministarstvo kulture, čiju podršku smo imali i do sada. Prošle godine smo sredstvima koja smo od njih dobili, zamenili krov i stolariju, a sada se nastavljaju ovi radovi. Raspisana je nova javna nabavka za uređenje fasade. Kada ona bude završena, naš Istorijski arhiv će biti kompletno sređen i više neće biti potrebe da se ulaže u ovu zgradu, istakao je gradonačelnik Simonović.

Član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, istakla je da se realizacijom ovog projekta, zaokružuje ceo proces adaptacije zgrade Arhiva.

-Zahvaljujem se Ministarstvu kulture na podršci. Nastavićemo vredno da radimo, kao i do sada, i imaćemo i nove projekte, a sve u cilju da naš grad bude još uređeniji, istakla je većnica Erić.

Ona je naglasila da se u Istorijskom arhivu Toplice čuva celokupna arhivska građa, koja je veoma značajna i za grad Prokuplje, ali i ceo Toplički okrug.

-Iz tog razloga je veoma bitno što će ova ustanova imati idealne uslove za čuvanje svih značajnih dokumenata i spisa. Mnogi od njih imaju i izuzetno veliku istorijsku vrednost, tako da će, sređivanjem ove zgrade, biti zaštićeni i dobro čuvani i za buduće generacije, podvukla je Milica Erić.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime