Počela Župska berba

0

Aleksandrovac župski, koji se ovih dana šepuri kao srpska prestonica vina, sav ušuškan između brda sa vinovom lozom koja ga okružuju, danas je otvorio 52. Župsku berbu, jednu posle Guče, Exzita i Vrnjačkog karnevala, najvećih manifestacija u Srbiji. Otvorili su je mališani Predškolske ustanove ,,Naša radost,, svojim programom koji je više od sat vremena oduševio okupljene na gradskom trgu.

Kraj Fontane vina nema mesta ni za zrno grožđa. Tiskaju se ljudi, mali i veliki, iščekujući da poteče vinova ružica, u koju je sipano oko 20 tona mladog vina da svi piju koliko žele i mogu besplatno. Fontana će točiti sve dop kraja berbe, koja se završava u nedelju.

zupska-otvaranje-2

Predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac u predvečerje berbe uz vatromet otvoriće Vinsku ulicu, koja je nekoliko stotina metara proizvodima Župe i raznim đakonijama. Među njima, primetili smo da se ljudi najviše raspituju za seksi salatu, koju proizvodi Milan Andrejić iz sela župskog sela Puhovac. Njegovi proizvodi, kaže idu po celoj Evropi.

Berači se cenkaju i obilaze tezge, a svega u izobolju. Primetili smo da najviše u Vinskoj ulici ima vina i raznih vrsta rakija, a cene se kreću od 140 do 200 dinara za litar vina, kao i rakije od 300 do 700 dinara.
zupska-otvaranje-3
Među prodavcima se puše pečenjere, kuvani svadbarski kupus i zapečeni pasulj. Danas sve miriše na veliki vašar, koji će koncertom završiti Dragana Mirković, a glavna berba se očekuje u subotu, kad je Župska svadba.

Predsednik Opštine Aleksandrovac dr Jugoslav Stajkovac očekuje brojne goste, medju kojima i ambasadore Belorusije i Rusije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime