Počeo Prokupački festival kratkog filma

0

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje, a u saradnji sa Domom kulture „Radivoje Uvalić Bata“ iz Prokuplja i Galerijom „Fil-art“, Film klub Prokuplje, večeras je počeo peti Prokupački festival kratkog filma u 20 časova u galeriji Fil-art premijerom filma „Tapavica“.

– Film govori o Srbinu, Momčilu Tapavici koji je još davne 1896. godine, na Prvim olimpijskim igrama osvojio olimpijsku medalju takmičeći se u tenisu. Ovo, večerašnje prikazivanje je ustvari predpremijera, jer je premijera zakazana za petak u Beogradu, rekao je organizator Festivala i autor mnogih višestruko nagrađivanih filmova na festivalima širom sveta Žikica Jovanović.

Ove godine na adresu Prokupačkog festivala kratkog filma stiglo je 1639 filmova iz celog sveta. U zvaničnoj selekciji se našlo 40 stranih i 20 domaćih filmova. Podeljeni su u pet kategorija, kratki igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i domaći film.

Prema rečima organizatora festivala Žikice Jovanovića, žiri će nagradu „Prokupačko magarence“ dodeliti najboljem filmu u svakoj kategoriji pojedinačno. Pored ovih nagrada, žiri će dodeliti i specijalna priznanja.

Prokupački festival kratkog filma je za kratko vreme postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ovom delu Srbije. Ove godine na njemu će se predstaviti desetak autora iz naše zemlje, Bugarske i Makedonije.

Pored Prokupčana, najbolje filmove sa festivala moći će da vidi i publika u 20 gradova u Srbiji i regionu, u okviru turneje koju po završetku festivala organizuje Film klub Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime