Počinje 52. Župska berba

0

Župska 52. berba počinje sutra. Očekuje se da u aleksandrovačkoj Vinskoj ulici od sutra i u naredna tri dana prodefiluje oko 400 hiljada posetilaca.

Svi posetioci će imati priliku da učestvuju u karnevalu, prisustvuju defileu učesnika ,,Župske berbe,, i posete brojne koncerte.

Župa, danas, ima na stotine vinarija, a moto je ,,Znati piti, znati živeti,,, što simbolizuje hedonizam, lepotu i gušt ispijanja dobrog, kvalitetnog vina.

Župa je uvek rađala sunce, nosila novi dan. Župljani su vekovima tradicionalno vezani za proizvodnju grožđa i vina.

Priča se da muškarci koji vole crnke, piju samo crno ,,za mušku decu,, a ko preferira plavuše, konzumira isključivo belo ,, petrovu sreću,, – sve je stvar ukusa.

Inače, uživanje u grožđu (Vitis vinifera) datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti.

Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još pre osam hiljada godina.

Veruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama, gde je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica – gusta, sirupasta i slatka.

O božanskom piću pevao je starogrčki pensnik Anakreont,a stari Egipćani povezivali su ga s Bogom Ozirisom, Grci sa Dionisom, Rimljani sa Bahom, a Srbi sa ženama. Jer, naši ljudi iskreno samo vole vino i žene. Mogu bez hleba, goli , bosi,ali ne i bez ljubavi.

Već sutra naveče, svojim umiljatim glasom posetice Župske berbe zabavljaće Dragana Mirković. Više o tome možete pročitati OVDE

Kompletan program Župske berbe pogledajte OVDE

Pročitajte i “U jeku Župske berbe – Posetite Muzej vinarstva i vinogradarstva”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime