Počinju majski susreti pesnika

0

Književna manifestacija „ Drinčevi susreti pesnika“ i ove godine počela je polaganjem cveća na Drainčev grob na Novom groblju u Beogradu.

– Ove godine, kada obeležavamo 49. Drainčeve susrete i 75 godina od smrti velikog Drainca, njegovim senima se poklonilo više od 50 pesnika. Među njima je bilo i 18 iz Prokuplja, Kuršumlije i Žitorađe. Tu je bilo i članova Udruženja Topličana iz Beograda, dobitnika Drainčeve nagrade i naših prijatelja, koji nam pomažu da organizujemo program u Beogradu. Jedan od njih, koji je i donator programa u našoj prestonici, jeste Ratomir Timotijević Tim, rekao je direktor Narodne bilioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.

U Udruženju književnika u Beogradu, u okviru majskih susreta, predstavljeno je izdavaštvo Narodne biblioteke „Rade Drainac“ i nove knjige topličkih pisaca.

Program Drainčevih susreta nastavlja se večeras u 17 i 30 u prokupačkoj Biblioteci muzičko-scenskim programom u kome učestvuje glumac Danilo Petrović, Poetski-studio bilioteke i muzički bend „Bez Lene“.

Na tribini „Ko su najbolji srpski pesnici 21. veka“ učestvuje prorektor Univerziteta u Kragujevcu i profesor 20. veka doktor Dragan Bošković. Na njoj će se učesnici osvrnuti na najznačajnije pesničke pojave u prvih 17 godina 21. veka i ukazati na najvažnije crte i karkteristike pesničke scene u ovom vremenskom periodu.

U pesničkoj večeri „Klub 44“ u 19 sati učestvovaće najznačajniji mladi srpski pesnici, među kojima su Nemanja Dragaš, Andrija B. Ivanović, Jana Aleksić, Spasoje Joksimović, Milica Milenković i Tamara Hrin.

– Vraćamo se tradiciji majskih susreta, kada u prvom delu predstavljamo mlade stvaraoce, a u drugom delu, u avgustu, one koje zovemo živim klasicima u našoj književnosti, istakao je Ognjanović.

On je posebno naglasio podršku Opštine Prokuplje u samoj organizaciji i realizaciji ove značajne pesničke manifestacije.

– Dobili smo i potporu Ministarstva kulture i informisanja, jer smo prepoznati kao književna manifestacija od nacionalnog značaja, što nas obavezuje, ali nam i pomaže da što bolje organizujemo ove pesničke susrete. Ta podrška nam, osim u novčanom, znači mnogo više i u onom simboličkom značenju, jer je važno da su „Drainčevi susreti“ manifestacija od nacionalnog značaja, naglasio je Ognjanović.

Pesnici za decu na Drainčevim susretima su neizostavan deo ove manifestacije. Ovaj put, školski pesnički čas, deci će 8. maja održati Stefan Milošević, Goran Novakov i Srđan Živković.

Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, po završetku majskog dela programa, biće nastavljena u avgustu, tačnije 28. 29. i 30. avgusta 2018. godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime