Poklonili celu kućnu biblioteku!

1

Kada je mladi bračni par Petrović kupio svoju prvu porodičnu kuću, nije ni slutio da će u njenom podrumu zateći pravo blago. Naime, u velikom raspremanju i useljavanju, pronašli su čitavu biblioteku spakovanu u kutijama.

Kako se ispostavilo, najveći broj knjiga bila je lektira za osnovnu školu, pa su ovi mladi ljudi odlučili da knjige proslede tamo gde su najpotrebnije. U dogovoru sa prethodnom vlasnicom kuće, sve knjige su poklonili bibliotekama u seoskim školama i Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Prokuplju.

– Suprug i ja smo se baš iznenadili kad smo pronašli knjige. Sve su neverovatno očuvane! Htela sam da to podelim osnovnim i srednjim školama, pošto je bilo dosta lektira. Najpre sam ih iznela u dvorište, na sunce, a onda u dogovoru sa prethodnom vllasnicom koja je pristala da to poklonim, lektire za osnovnu školu sam podelila školi u Tovrljanu i učitelju Marku Čikariću, kao i školi u Donjoj Rečici. Lektira za srednju školu je otišla u Tehničku školu,  a ostale knjige smo poklonili našoj gradskoj biblioteci – kaže Milena.
Kompleti knjiga su tako neko vreme bili neobična dekoracija u dvorištu Petrovića, a onda su dospeli na police pomenutih biblioteka.
Direktor Narodne biblioteke “Rade Drainac” Dragan Ognjanović kaže da su ovakvi pokloni izuzetno vredni.
– Pokloni u knjigama koje daju naši građani veoma su važni za rad biblioteke. Posebno su značajni pokloni bibliofila, jer biblioteka od njih dobija retka Izdanja i popunjava zavičajni fond. Svaki poklon se pregleda. Potrebne knjige se zadrže, a one koje imamo prosleđujemo bibliotekama kojima su potrebne – kaže Ognjanović.
Petrovići su u svom podrumu pronašli i poklonili preko 160 knjiga. Ukoliko ste i Vi čuli za neki plemeniti gest svojih sugrađana, javite se na mejl redakcije:
Širimo lepe priče zajedno!

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here