Poljoprivreda i turizam veliki potencijal razvoja

0

Radnom sastanku, u svečanoj sali Grada Prokuplja, čiji je povod bio projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), usmeren na mlade, ali i ranjive grupe, kako bi se osnažili i obučili veštinama preduzetništva i započeli svoje biznise ili unapredili već postojeće, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, većnik za poljoprivredu Dejan Tonić, direktor Turističke organizacije Prokuplje Simon Simonović i studenti Topličke akademije u Prokuplju. Sastanak je vodio nacionalni konsultant GIZ-a za oblast turizma dr Branko Krasojević i stručnjak u oblasti preduzetništva i socijalne inkluzije Miodrag Shrestha.

Bilo je reči o tome kako pomoći mladima da ostanu na svojim ognjištima, a jedan od načina je kako se čulo, upravo taj, da pokrenu određene biznise ili unaprede postojeće, koje su već započeli njihovi roditelji.

“Upravo smo zato i došli, da vidimo koja su njihova interesovanja, afiniteti i da u skladu sa tim formiramo niz obuka, koje bi im pomogle. Ovde su u fokusu dve oblasti, poljoprivreda i turizam i spoj poljoprivrede i turizma. Znači sve što je vezano za biznis planove, preduzetništvo, ruralni, seoski i agro turizam. Sve što je vezano za razne oblike aktivnosti i sadržaja u poljoprivredi je predmet interesovanja ovih obuka i radionica, koje bismo sproveli sa mladima”, rekao je Branko Krasojević.

Ovaj program je namenjen pre svega mladima, od 18 do 30 godina, sa izuzetkom nekih ranjivijih grupa (do 40 godina), uključujući i Rome i invalidna lica, kao i ona lica, koja se teško zapošljavaju.

” Oni mogu da budu deo ovog projekta, a onada bismo, bukvalno kreirali obuku prema njihovim potrebama i omogućili im da se zaposle i prihoduju, ali što je navažnije i da ovladaju znanjem i veštinama u toj oblasti koja je njima bliska. Mislim da Toplički okrug ima izvanredne potencijale za razvoj agroturizma, ali mi stalno pričamo o potencijalima, a vrlo malo o realizaciji. Stalno govorimo o tome da postoje potencijali i niko to ne može da negira, ali čuli ste i direktora Turističke organizacije, koji je rekao da imamo kategorisano samo jedno turističko seosko domaćinstvo. To takođe pokazuje da ljudi nemaju dovoljno informacija, nemaju dovoljno znanja i umeća, kako bi to pokrenuli. Nećete verovati koliko je to jednostavno i lako, ali neko mora da im kaže, protumači i objasni, pa i provede kroz ceo proces”, objasnio je ovom prilikom nacionalni konsultant GIZ-a dr Branko Krasojević.

Kako je zaključeno, u zavisnosti od interesovanja studenata Topličke akademije, koji su prisustvovali sastanku, biće organizovano nekoliko obuka i radionica, kako bi im pojedinačno objasnili, kako da dođu do određenih ciljeva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime