Položeni venci i na spomenik Kosti Vojinoviću

0

Delegacije  udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine iz Prokuplja, Vranja, Bojnika, Kikinde, Požarevca, Leposavića, Blaca, Užica i drugih gradova u Prokuplju su položili vence na spomenik legendarnom heroju Kosti Vojinoviću i palim žrtvama Topličkog ustanka povodom obeležavanja stogodišnjice ovog događaja.

Govoreći o ustanku predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 -1920. godine Prokuplja Rafajlo Joksimović istakao je da je ustanak u Toplici bio jedini u porobljenoj Evropi.

– Zločini  okupatarske vojske tokom Prvog svetskog rata i pokušaj mobilizacije Srba za bugarsku vojsku doveli su do narodnog nezadovoljstva i ustanka pod vođstvom legendarnih heroja Koste Vojinovića i Koste Pećanca. Tokom ustanka ubijeno je više od 8.700 osoba, izjavio je on i rekao da su bugarski okupatori nakon krvavo ugušenog ustanka ubili blizu 20 hiljada ljudi, žena, staraca i dece.

Delegacija prokupačkih potomaka ratnika iz Velikog rata položila je vence na Spomen obeležje u selu Obilić kod Bojnika, mestu gde je 22. febaruara 1917. godine doneta odluka o podizanju ustanka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime