Pomoć u kući – Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije

0

Iskustva govore da stare osobe koje žive na teritoriji Opštine Kuršumlija, nerado prihvataju da ostatak života provedu u domovima. U kategoriji  starih osoba najveći problem je njihova nemogućnost samostalnog života, teže pokretljivosti, hronične bolesti, invalidnosti, osećaji samoće i odbačenosti.

Po pitanju starih osoba situacija  je teška u gradskim a  naročito izražena u ruralnim predelima Kuršumlije zbog udaljenosti, nepristupačnosti terena i nemogućnosti da stara lica obavljaju svoje potrebe i osnovne životne aktivnosti.

U uslugu je uklјučeno je 74 starijih osoba i osoba sa invaliditetom, čime je pobolјšan kvalitet života svakog od ovih pojedinaca. “Pomoć u kući” za zvakog od njih konkretno znači prevazilaženje postojećih poteškoća, povratak optimizma, stvaranje osećaja pripadnosti zajednici, bolјe usmerenje i veća solidarnost porodica i drugih lјudi iz okruženja.

U Kuršumliji „Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije“ već 15 godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: pomoć pri obavlјanju svakodnevnih životnih aktivnosti, nabavka namirnica, higijena kuće i stana, pomoć pri šetnji i odvođenje kod lekara – to su neki od osnovnih zadataka geronto domaćica koje rade u Udruženju osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

U  poseti kod Bošković Miladina iz Kuršumlije starosti 71 godina, Radoša Vučkovića iz Kuršumlije starosti 85 i Obradović Stanice starosti 83  godina iz sela Markoviće kod Kuršumlije koji koriste uslugu „Pomoć u kući“, sa njima smo obavili raygovor u kojem su nam izneli da je zadovoljstvo uslugom i da s obzirom na svoje zdravstveno stanje i da nebi mogli samostalno da obavljanju osnovne životne aktivnosti.

 Korisnica Stanica Obradović 83 godina starosti,  izjavila je da je  udaljena od centra Kuršumlije 4 kilometara i da bez pomoći geronto domaćice koje je obilaze i pomoći Udruženja osoba sa invaliditetom iz Kuršumlije nebi mogla samostalno da funkcioniše i obavi osnovne životne potrebe.

Korisnic usluge „Pomoć u kući“ Bošković Miladin starosti 71 godinu, izjavio je da  geronto-domaćice pomažu u održavanju kućne higijene, nabavke namirnica, potrebne terapije za nabavku lekova kao i plaćanju računa i da usluga “Pomoć u kući” u velikoj meri zadovoljava i ostale dnevne potrebe. 

Korisnik usluge “Pomoć u kući” Radoš Vučković starosti, 85 godina, je izjavio da se pored geronto-domaćica oseća slobodnije kada je geronto domaćica u kući i da je zadovoljan uslugom, pogotovo komunikacijom i da je uvek sretan kada se otvore vrata kuće jer ga jedino geronto domaćice obilaze  i da čeka da mu ulepšaju dan svojim pristvom i razgovorom.

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije dobro  poznaje probleme osoba sa invaliditetom i starijih lica u okviru lokalnih sredina u Topličkom okrugu, jer se njima bavi duže od 15 godina. UOSI  je jedna od retkih organizacija koja radi sa marginalizovanim kategorijama. UOSI ima obučene geronto domaćice po akreditovanom  programu za pomoć u kući za stara lica.Razvija nove usluge socijalne zaštite, personalnu asistenciju kao i usluge potrebne lokalnoj zajednici.

Po rečima Menadžera – rukovodioca  udruženja Jelene Milošević Milosavljević koja je danas bila naš sagovornik na terenu, iskustva govore da stare osobe koje žive u gradu a i u ruralnim predalima imaju najviše potreba za nabavkom namirnica, higijene prostorija, lekova i da je prvenstveno dobar osmeh i pozivitna energija koje donose kroz uslugu „Pomoć u kući“ ono što starije osobe poseno cene i poštuju. U kategoriji osoba sa invaliditetom i starih osoba najveći problem je njihova nemogućnost samostalnog života, teže pokretljivosti, hronične bolesti, invalidnosti, osećaji samoće i odbačenosti.

Više o radu udruženja možete pogledati na stranici:

http://kursumlijaosi.org.rs/

Rad „Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija“ možete pratiti i na fejsbuk stranici: OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime