Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom u Kuršumliji

  0

  Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije na teritoriji opštine Kuršumlija pokazuje izuzetan primer dobrote, solidarnosti i požrtvovanja sa svojim geronto domaćicama iz Kuršumlije gde pomažu starijim licima i osobama sa invaliditetom kroz uslugu pomoći u kući.

  Posebno je važno znati da opština Kuršumlija broji tek nešto više od 18.000 stanovnika, ali da čak 35 odsto njih pripada starijoj populaciji, kao i da podaci pokazuju da je stanovništva opštine Kuršumlije sve starije. Na teritoriji opštine Kuršumlija ima 5114 lica starijih od 60 godina (26,90%), 3775 starijih od 65 godina (19,75%) i 450 osoba sa određenim  procentom invaliditeta (2,4% ukupne populacije).

  Činjenica je da veliki broj starijih ljudi i osoba sa invaliditetom ima osećaj usamljenosti, izolacije i odbacivanja. Iskustva Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije pokazuju da je veliki broj starijih osoba i osoba sa invaliditetom bez porodične brige: zbog starosti, finansijske situacije, mobilnosti, hroničnih bolesti, invaliditeta i drugih.

  Potrebna im je podrška i pomoć drugih u obavljanju osnovnih svakodnevnih obaveza kao štosu kupovina namirnica, priprema hrane, pranje veša, higijena stana / kuće, plaćanje računa i drugo. Još važnije, osim konkretne podrške u obavljanju zadataka, najveći i najcenjeniji je kontakt i komunikacija koju uspostavljaju sa pružateljima usluga koji ih posete. Kroz posete i usluge starije osobe osećaju da ih zajednica nije zaboravila i da postoji neko kome je stalo do njih i da ih podržava da normalno funkcionišu.

  Iskustva govore da stare osobe i osobe sa invaliditetom koje žive na teritoriji Opštine Kuršumlija, nerado prihvataju da ostatak života provedu u domovima. U kategoriji osoba sa invaliditetom i starih osoba najveći problem je njihova nemogućnost samostalnog života, teže pokretljivosti, hronične bolesti, invalidnosti, osećaji samoće i odbačenosti.

  Namestiti jastuk vremešnoj ženi koja ne ustaje iz kreveta, ili dodati čašu vode bolesnom deki – deluje jednostavno, ali kada su stare i nemoćne osobe same kod kuće, nemaju nikoga da toučini za njih, takva pomoć je neprocenjiva. Jedini u koje mogu da se pouzdaju jesu geronto domaćice, članovi projekta “Pomoć u kući”, izjavio je Marko Filipović predsednik udruženja.

  Pomoć u kući jeste realna potreba često zanemarenih grupa građana, stoga je prepoznata važnost da se nešto u tom domenu promeni.Uklјučeno je 98 starijih osoba i osoba sa invaliditetom, čime je pobolјšan kvalitet života svakog od ovih pojedinaca. “Pomoć u kući” za zvakog od njih konkretno znači prevazilaženje postojećih poteškoća, povratak optimizma, stvaranje osećaja pripadnosti zajednici, bolјe usmerenje i veća solidarnost porodica i drugih lјudi iz okruženja u ovimteškim vremenima.

  Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već 15 godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: pomoć pri obavlјanju svakodnevnih životnih aktivnosti, nabavka namirnica, higijena kuće i stana, pomoć pri šetnji i odvođenje kod lekara – to su neki od osnovnih zadataka geronto domaćica koje rade u Udruženju osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

  Dani za nama izuzetno su teški, ali iznedrili su mnogo heroja, koji su nas podsetili šta su dobrota, požrtvovanost i solidarnost. Među tim junacima i junakinjama su i gerontodomaćice iz Kuršumlije, koje godinama pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

  Više o radu udruženja možete pogledati na stranici:

  http://osikursumlija.org/sr/pomoc-u-teskim-vremenima

  /https://www.youtube.com/watch?v=fKdtZ56QsHEhttp:

  //kursumlijaosi.org.rs/

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime