Pomozite dečaku iz Kuršumlije da dobije elektromotorna invalidska kolica

0

Dvanestogodišnji dečak iz Kuršumlije Sreten Petronijević boluje od dečje cerebralne paralize od rođenja i bez tuđe pomoći nije u mogućnosti da se samostalno kreće pa su mu potrebna elektromotorna kolica kako bi mogao da ima bar donekle detinjstvo kao i ostali njegovi vršnjaci.

– Moji drugari kući su igračke. U komšiluku nema mojih vršnjaka pa se uglavnom igram sa igračkama koje vidite, kaže mali Sreten dok nam pokazuje igračke na terasi.

Sa ponosom nam pokazuje i crteže na kojima su glavni motive crkve i manastiri. Posebno izdvaja crtež (vidi na naslovnoj fotografiji) kako on vidi raj. Kaže da mu je najveća želja da kad odraste postane sveštenik.

Za ove crteže je u školi dobijao nagrade. Inače, pohađa peti razred OŠ “Druinka Pavović” u Kuršumliji do koje ga svakog dana odvodi i vraća majka Jasmina (44).

Sada sa mukom, jer ima obična mehanička kolica pa s obzirom da je već porastao, majka teško uspeva da ga izgura sa kolicima i ispred postavljene rampe na ulazu u školu.

– Doktori i lekari specijalisti su preporučili da nabavimo elektromotorna kolica u kojima bi Sreten magao sam da se kreće po gradu ali i po kući, kao i na putu od kuće do škole. Sa njima bi bio mnogo samostalniji i mogao bi dobrim delom da funkcioniše bez tuđe pomoći, kaže Jasmina.

Upravo iz tog razloga, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija Marko Filipović je u saradnji sa lokalnom samoupravom pokrenuo akciju da se prikupu 282 000 dinara i da Sreten dobije elektomotorna kolica I na taj način mu se olakša kretanje.

Predsednika kuršumlijske opštine, Radoljub Vidić je najavioda će lokalne samouprave izdvojiti značajna sredstva za nabavku elektromotornih kolica kao i za asfaltiranje puta do kuće Petronijevića kako bi mu se omogućilo da u što većoj meri omogući da se ovaj dečak samostalno kreće i da ima lakši pristup gradu i školi.

U petočlanoj porodici Petronijevića samo je suprug zaposlen pa oni ne mogu ovako značajnu sumu da izdvoje i sinu omoguće kupovinu elektromotornih kolica.

Zato oni pozivaju sve ljude dobre volje da pomognu da Sreten postane srećniji dečak time što će dobiti ova, specijalizova invalidska kolica čime će mu biti omogućemno da se samostanije kreće i da ne bude usamljen sa svojim igračkama kao što je to sada slučaj.

Pomoć za nabavku kolica za Petronijević Sretenu može se uplatiti na namenski, dinarski račun broj:

355-3200137752-76 kod Vojvođanske banke sa naznakom – pomozimo Sretenu.

Devizni racun: IBAN RS355000320049716686.
SWIFT VBUBRS22
Udruzenje osoba sa invaliditetom
Branka Radicevica 17
Kursumlija, RS

Sve informacije mogu se dobiti kod predsednika Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlija na broj telefona: 069 739 779

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime