Posetite Jug Bogdanov grad

0

Srednjevekovno utvrđenje – Jug Bogdanov grad, utvrđenje sagrađeno na brdu Hisar koje Toplica obavija i štiti sa tri strane. Pretpostavlja se da je tu sagrađen antički Hammeum.

Istraživanja su pokazala da na vrhu brda postoje ostaci srednjevekovnog utvrđenja, a sekundarno upotrebljen materijal ukazuje na postojanje starijih slojeva, verovatno u podnožju.

Srednjevekovno utvrđenje delom obnovljeno a najvećim delom iznova zidano, zidano je kamenom, uglavnom fundirano na steni, oblik je diktirala konfiguracija terena. Gornji grad, sa ulazom i donžon kulom na istoku ima ovalni oblik,  prvo podgrađe se prostire južno i jugoistočno i ima tri očuvane kule na južnom zidu, dok sledeći bedem obuhvata čitavo brdo, izgleda i Jug Bogdanovu kulu kraj Toplice.

Keramički materijal, posuđe, delovi oružja i oruđa, kao i denar Sigismunda (1386-1437) otkriven na podu kraj kule, govore da je utvrđenje zidano i korišćeno krajem XIV i početkom XV veka..

(Tekst je napisan u okviru projekta „Prokuplje na turističkoj mapi Srbije”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime