Posle šest vekova Kneginja Milica se vratila u Srbiju

0

Na platou ispred Opštine Trstenik otkriven je veličanstveni spomenik Kneginji Milici. Autorsko je delo vajara Dragana Dimitrijevića, a monumentalni bronzani spomenik , visok 4 metra, osveštao je patrijarh Srpski Irinej. Spomenik su otkrili predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić i donatorka Radmila Milentijević.

– Ovo je veliki radosni dan ne samo za Trstenik, već i za sve one koji su silom prilika morali tražiti svoja staništa u čitavoj vaseljeni. Ovo je dan kada se srpski narod vraća svojoj monahinji kneginji Milici, poručio je prilikom osveštenja spomenika Patrijarh srpski Irinej.

patrijarh-trstenik

Spomenik Kneginji Milici u Trsteniku
Spomenik Kneginji Milici u Trsteniku

O svetlom liku kneginje Milice govorili su predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i donatorka spomenika Radmila Milentijević.

Kneginja Milica je jedna od najznačajnijih ličnosti srednjeg veka. Rođena je 1335. godine, obrazovanje stekla na Dvoru Cara Dušana, gde je i upoznala svog budućeg supruga Lazara Hrebeljanovića. Milica je Lazaru rodila osmoro dece, pet kćeri i trojicu sinova.

Nakon Kosovske bitke 1389. godine, Srbija ostaje bez vladara, a Milica bez muža. Ulogu vladara i glave porodice preuzima Milica. Vladala je Moravskom Srbijom i svoje zadužbine manastrira Ljubostinja, koji tada postaje ne samo važan duhovni, nego i važan prepisaivački centar u kome su se prepisivale i prevodile knjige. I sama Milica bila je književnica. Upokojila se u Manastiru Ljubostinja 1405. godine, gde i danas leže njene mošti.

Više fotografija pogledajte u reportaži: Kneginjin povratak – foto reportaža

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime