Posthumno: Radojka ušla u Ginisovu knjigu

0

Radojka Živković ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao profesionalni harmonikaš sa najdužim stažom na muzičkoj sceni na svetu.

Dodeljivanju posthumnog priznanja, legedni naše izvorne narodne muzike za staž dug 70 i jednu godinu, najviše je doprinela upornost njene snahe Snežane i njene knjige „Muzički rodoslov“ nastale u saradnji sa urednikom kniževnog programa Kulturnog centra Kruševac Jelenom Protić – Petronijević, potvrdila je pomoćnik direktora Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević.

Radojka je rođena 1923. u Globoderu kraj Kruševca, a prvi učitelj bio joj je otac, čuveni harmonikaš Tihomir Tomić. Sa osam godina bila je čudo od deteta, a do početka Drugog svetskog rata već je imala brojne nastupe. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Sa suprugom Milutinom Tinetom Živkovićem, sa kojim je počela da svira od 1941.god., rodila je dvojicu sinova – Slobodana i Zorana. Radojka Živković se upokojila 2002. godine u Beogradu.

Radojka Živković je uz harmoniku bila i kompozitor igara — kola i pesama u narodnom duhu. Posebno se svojom originalnošću i neposrednošću ističu njena kola, koja, u srpskom savremenom narodnom stvaralaštvu, predstavljaju muzičke bisere. Neka od tih kola su: Radojkino kolo, Traktorsko kolo, Tinetovo kolo, Vrbničko kolo, Ćuprijsko kolo, Meraklijsko kolo… U roidnom Globoderu kraj Kruševca tardicionalno se održava manifestacija ,, Radojkino kolo,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime