Potpisana Povelja prijateljstva Epona i Prokuplja

0

U francuskom gradu Eponu, predsednici opština Epon i Prokuplje, Gi Miler i Aleksandar Simonović, potpisali su Povelju prijateljstva  između ova dva grada, saopštila je Opština Prokuplje.

Povelja prijateljstva predstavlja ishod višegodišnjeg procesa razmene i približavanja ova dva grada. Srbi pamte oslobodilačku ulogu generala Tranijea, koji je potisnuo nemačke i austrougarske trupe u Velikom ratu, oktobra 1918.godine.

Tokom šezdesetih godina 20. veka grad Epon je prihvatio stotinu porodica, koje su radile u okolnim postrojenjima. Stoga je sasvim prirodno što opština Prokuplje i Epon uspostavljaju i jačaju snažne veze, koje se učvršćuju obostranim učešćem u manifestacijama, čiji je cilj šire poznavanje i razumevanje zajedničke prošlosti.

Potpisivanje ove Povelje je izraz volje za učvršćivanjem prijateljskih odnosa, za podsticanjem međuopštinske saradnje, razmenom i povezivanjem građana Prokuplja i Epona na ekonomskom, kulturno-umetničkom, obrazovnom i sportskom planu, koje će doprineti jačem obostranom razumevanju evropskog bratstva.

Posle potpisivanja Povelje prijateljstva Epona i Prokuplja, skupu u Eponu su se obratili predsednici ove dve opštine.

– Potpisivanje Povelje je za mene i Opštinu Prokuplje velika privilegija, ali i obaveza, da ubuduće naše odnose svakodnevno unapređujemo i obogaćujemo. Prijateljski odnosi između naših naroda i država, pre svega, kao i i istorija i sve ono što nas je povezivalo kroz nju, dalo nam je pravo ipovod da potpišemo Povelju prijateljstva, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je ovom prilikom podsetio prisutne i na dane kada se rodilo prijateljstvo srpskog i francuskog naroda, kada su srpski vojnici, daleko od svojih domova krvlju ispisali prve stranice ove Povelje.

Gi Miler je istakao da je potpisivanje Povelje prijateljstva ostvarenje zajedničke želje Epona i Prokuplja, a da tri reči „prijateljstvo, bratstvo i istorija“, predstavljaju osnovu i temelj ove Povelje prijateljstva.

-Neka ovo bratimljenje naše dve opštine učvrsti naše odnose i ugradi dodatni kamen u zdanje mira. Ovo potpisivanje znači polaznu tačku budućih bogatih i plodonosnih razmena i saradnje između naša dva grada,podvukao je gradonačelnik Epona Gi Miler.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here