Pouzdanost internet medija

0

Upravo zbog toga što se informacije Internetom jako brzo šire postoji velika opasnost i od njihove zloupotrebe, odnosno od širenja lažnih vesti. Ovo se smatra možda najvećim nedostatkom digitalnog novinarstva.

Da bi proverio pouzdanost nekog onlajn medija i zaštitio se od lažnih vesti prosečni čitalac mora uvek biti sumnjičav i u ulozi istražitelja. Neki od načina su upravo istraživanje sajta na kome se nalazi, informisanje o misiji i timu koji ga uređuje, zatim proveravanje podataka o autoru teksta i slično. Potom, uvek je važno pročitati ceo tekst, a ne samo naslov, proverit navedene linkove – da li podržavaju iznete tvrdnje i slično.

Umesto zaključka

Možda nikad kao u moderno vreme nije bilo ovako teško odgovoriti na sve zahteve čitalaca. Međutim, uprkos izazovima današnjice, jedna stvar je sasvim sigurna: novinarstvo i dalje važi za kreativnu i visoko profesionalnu javnu delatnost.

(Autor-predavač: Srbijanka Stanković)

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime