Povodom gradske slave u Prokuplju uručene plakete

0

Plaketa Sveti Prokopije, ove godine pripala je lekaru, doktoru docentu Darku Laketiću. Plaketu je Laketiću uručio gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Laketić je čovek koji je uspeo da izdejstvuje da Prokuplje dobije jednu od najvažnijih investicija iz oblasti zdravstva u ovom delu Evrope, a to je izgradnja najmodernijeg medicinskog centra sa preko 30.000 kvadrata. Njegovim zalaganjem Prokuplje dobija i Topličku akademiju u okviru koje se obrazuje i smer iz oblasti zdravstva, Visoka medicinska škola strukovnih studija.

U obrazloženju za dodelu ovog najvišeg priznanja Grada Prokuplja se kaže da je dr Darko Laketić, koji je od 2014. narodni poslanik iz Toplice u Narodnoj skupštini Republike Srbije, svojim ličnim zalaganjem i uspesima doprineo razvoju Prokuplja i Toplice. Veliki doprinos široj društvenoj zajednici na dužnosti predsednika Odbora za zdravlje i porodicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaja na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Primajući ovo prestižno priznanje dr Darko Laketić je rekao da je velika čast i zadovoljstvo obratiti se i stajati pred ljudima koji su kvalifikovali i prepoznali njegov rad, zalaganje i trud.

“Velika mi je čast što ste mene odabrali da budem nosilac ovako veličanstvenog i prestižnog priznanja. Želim da vam kažem da u ovoj povelji nije samo sublimiran moj dugogodišnji, sada već višedecenijski rad za ovaj grad, već ja ovu povelju doživljavam i kao nešto u čemu su satkane moje emocije prema vama. Povelja je moja životna satisfakcija za sve ono što sam radio i čemu sam se davao. Kao lekar, lečio sam i operisao na hiljade naših sugrađana, komšija, prijatelja. Kao narodni poslanik trudio se da uvek pomenem Prokuplje afirmativno, kao što radim i danas, a kao političar, težio sam da iza mene, iza svih nas ostanu kapitalna dela. I zato, kada čujete neke zle i zlurade komentare, sednite i pošteno razmislite i pošteno uporedite. Uporedite kako je bilo pre deset, petnaest godina, kako je danas. Uporedite koliko smo obdaništa izgradili, koliko ih je bilo tada. Koliko smo škola rekonstruisali danas, kakav je budžet bio tada, kakav je danas. Koliko smo novih kapitalnih objekata izgradili, od industrijske zone, nove pijace, nove bolnice koja će biti ukras ovog grada. Onda ćete shvatiti da smo na pravom putu, i onda ćete osećati ponos, kao što to osećam ja večeras. Dela nam niko ne može oduzeti, dela su naše tekovine”, ističe dr Laketić i poručuje građanima Prokuplja i Toplice da će se još više i jače boriti za prosperitet grada i topličkog kraja.

Pohvalnicu Svetog Prokopija ove godine dobilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i to za doprinos i zasluge u razvoju kulture u Prokuplju u periodu od 2017 – 2023. godine. Pohvalnica je uručena predstavniku Ministarstva kulture Mladenu Veskoviću, načelniku sektora za savremeno stvaralaštvo.

“Poštovani Prokupčani, dragi prijatelji i kolege, želim da se u ime potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković zahvalim na ovom velikom i značajnom priznanju koje smo dobili. Ona je kruna dosadašnje saradnje koja je zaista višestruko uspešna. Ova nagrada jednom polovinom pripada Ministarstvu kulture, a druga ustanovama kulture, Grada Prokuplja i uvaženim kolegama koji u njima rade i koji su svojom istrajnošu i efikasnošću u velikoj meri pomogli da budemo uspešni i da što bolje rasporedimo sredstva koja su nam na raspolaganju, da ih usmerimo za dobrobit svih građana Prokuplja”, rekao je Vesković.

Pohvalnica Sveti Prokopije pripala je slovenačkoj opštini Kočevje, u svojstvu iskrenog pobratima našega grada. Nju je primio predsednik ove pobratimljene opštine, Vladimir Prebilič.

“Pravi prijatelji su uvek tu, ne samo kada nam nešto treba, nego i kada se slavi. Zato smo mi danas u vašem gradu, u kojem dolazimo već deset godina. Kada sam prvi put došao ovde, nije bilo kao danas, kada se oseća mnogo veća energija. Radite velike stvari, velike projekte na kojima vam čestitamo. Kod vas se osećamo kao kod kuće, neverovatno gostoprimstvo i srdačnost koju nam pružate, a posebno osećamo da ste veoma dobri ljudi”, kazao je Prebilič.

Kao znak zahvalnosti za mnoge zajedničke projektne aktivnosti, pohvalnicu Sveti Prokopije dobila je i pobratimljena francuska opština Epon. Priznanje je uručeno zameniku predsednika opštine Epon Ivici Joviću.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo primiti ovo priznanje vašeg grada, sa kojim negujemo saradnju više od sedam godina. Realizovali smo zajedno brojne aktivnosti, a najveća i najznačajnija je pomoć u izgradnji spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju. Nadam se da ćemo i nadalje imati dobru saradnju u svim oblastima, kako u sportu, tako i u kulturi i svim dugim zajedničkim aktivnostima, kazao je Jović i istakao srdačnost, gostoprimstvo i veliko srce građana Prokuplja.”

U programu Svečane akademije učestvovao je hor crkve Sveti Prokopije i glumci prokupačkog pozorišta Biserka Milosavljević, Marija Okičić i Srđan Živković.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime