Povredio se na poslu, pa dobio otkaz

0
Redakciji se javio prokupački odbojkaš Stefan Iskrenović, teško povređen u firmi “Leoni”. Ovo je njegova ispovest.
Pre nešto više od godinu dana, tačnije do 9. decembra 2015. godine bio sam  među najperspektivnijim odbojkašima u Srbiji.
Ali tada sam, ne svojom krivicom, na poslu doživeo tešku telesnu povredu kada je mašina, odnosno ogromni radni sto, ispao iz konstrukcije i pokidao mi mišiće natkolenice, prednje ukrštene ligamente, povredio kičmu… Kao posledica povreda usledila je i ukočenost kolena (kontraktura), upala nerva išijadikusa i degerativne promene kicme.
I sve bi to bila još jedna priča o nesreći na radu da moj poslodavac, firma Leoni, nije odlučila da 19. septembra prošle godine raskine ugovor sa mnom.
Koleno mogu da savijem samo do 25 stepeni, mišići su naravno atrofirali. Od tog dana život mi se preokrenuo. Postao sam invalid preko 30 odsto u 21 godini. Izgubio sam sve, prijatelje, posao, sportsku karijeru, devojku, bukvalno sve. Jedino ko je ostao uz mene je porodica i mali broj prijatelja. Odlučio da o svemu obavestim javnost, kako i drugi ljudi slične sudbine ne bi prošli kao ja.
Za lečenje do sada sam dao oko 15 000 evra, ali račune imam za oko 800. 000 do 900.000 dinara, od toga je fabrika Leoni meni uplatila samo 367 744 dinara, koji bih morao da vratim u slučaju da naplatim od osiguranja i dva puta po 70 000 dinara. Ostatak novca je moja porodica morala da obezbedi, uzajmili smo se. Lečio sam se u Prokuplju, Nišu, Beogradu i Ribarskoj banji. Bio sam vezan za postelju nekoliko meseci. Uspeo sam da stanem na štake, ali sam i dalje teško pokretan. Prekinuta mi je i fizikalna terapija jer me je  zdravstvena komisija dva puta odbijala i nije mi pored svih izveštaja doktora specijalista (ortopeda, neurologa, fizijatra) odobrila banjsko lečenje a jedini način za poboljšanje mog stanja je lečenje u banjskim uslovima.
Trenutno mi je ugradjen epuduralni kateter u kičmu zbog ogormnih bolova, jer mi Trodoni više ne pomažu.
Onda je usledila odluka firme da me otpuste i samim tim nemaju više nikakvih obaveza prema meni.
Kada mi je novac bio najpotrebniji, firma je prekinula ugovor bez ikakve griže savesti i bez ikakve naknade za povredu. Njihov odgovor je “postupamo po zakonu”.
Ko je doneo zakon i kome to odgovara da poslodavac ima prava da ne produži ugovor o radu radniku koji se povredio na poslu, ne svojom krivicom, iako je dalje na bolovanju?
Kako je Stefanu raskinut ugovor u “Leoniju” pročitajte OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime