Poziv starijim sugrađanima za uslugu „Pomoć u kući“

0

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije“  je uspešno predstavilo 09.11.2023 godine na  štandu u centru Kuršumlije uslugu socijalne zaštite “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom. Štand je bio  je otvoren za sve sugrađane i potencijalne korisnike usluge. Promoteri usluge “Pomoć u kući” su na prezentacji usluge  razgovarali sa posetiocima štanda i prezentovali uslugu, podelili liflete i informaije vezane za uslugu socijalne zaštite “Pomoć u kući”. Ovaj vid direktne komunikacije i prezentacije usluge sugrađnimama i potencijalnim korisnicima pozitivno je ocenjen i izazvao je pohvale od strane svih posetioca štanda.

Predsednik „Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije“ prilikom prezentacije  usluge rekao da socijalna  zaštita predstavlja  odraz  kvaliteta   života  u   jednoj zajednici, i da se socijalna zaštita ne odnosi samo na one kojima je pomoć neposredno potrebna već predstavlja pomoć celom društvu. Po njegovim rečima, kada se pomogne osobi sa invaliditetom i starim licima, pomoglo se i njihovim porodicama i njihovim prijateljima, a podrška koja se pruža starijima, ne pruža se kako je rekao, zato što su siromašni, već što im je potrebna dodatna pažnja i poštovanje.

„Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije“ već 15 godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom: U uslugu je uklјučeno je 76 starijih osoba i osoba sa invaliditetom, čime je pobolјšan kvalitet života svakog od ovih pojedinaca. “Pomoć u kući” za zvakog od njih konkretno znači prevazilaženje postojećih poteškoća, povratak optimizma, stvaranje osećaja pripadnosti zajednici, bolјe usmerenje i veća solidarnost porodica i drugih lјudi iz okruženja

Iskustva govore da stare osobe koje žive na teritoriji Opštine Kuršumlija, nerado prihvataju da ostatak života provedu u domovima. U kategoriji  starih osoba najveći problem je njihova nemogućnost samostalnog života, teže pokretljivosti, hronične bolesti, invalidnosti, osećaji samoće i odbačenosti.

Aktivnosti koje geronto-domaćice koje sprovode kod korisnika su pomoć u obavljanju  svakodnevnih životnih aktivnosti, nabavka namirnica, higijena kuće i stana, pomoć pri šetnji i odvođenje kod lekara – to su neki od osnovnih zadataka geronto domaćica koje rade u Udruženju osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

„Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije“  dobro  poznaje probleme osoba sa invaliditetom i starijih lica u okviru lokalnih sredina u Topličkom okrugu, jer se njima bavi duže od 15 godina. UOSI  je jedna od retkih organizacija koja radi sa marginalizovanim kategorijama. UOSI ima obučene geronto domaćice po akreditovanom  programu za pomoć u kući za stara lica.Razvija nove usluge socijalne zaštite, personalnu asistenciju kao i usluge potrebne lokalnoj zajednici.

Više o radu udruženja možete pogledati na stranici:

https://www.facebook.com/OSIKursumlija?mibextid=ZbWKwL

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime