Poznati dobitnici vidovdanskih povelja Svetopličkog vidovdanskog sabora

0

Načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković je saopštio da je dobitnik prestižnog priznanja, povelje „Car Lazar“ koju povodom Svetopličkog vidovdanskog sabora dodeljuje Toplički upravni okrug, pripalo ove godine  Momi Nikoliću vlasniku „Grupa Monikom“.  Ovu kompaniju  čine dva privredna društva, IGM Mladost, jedan od najvećih proizvođača građevinskog materijala u čijem sastavu posluje Ciglana u Maloj Palani i Monikom AD, jedan od najvećih proizvođača i prerađivača voća u Srbiji.

Grupa Monikom, čiji je vlasnik, osnivač, idejni tvorac i nosilac ovog epohalnog biznisa Moma Nikolić, dipl. ekonomista, rođen u Aleksincu, uspešno posluje od 1991. godine i upošljava oko 800 radnika. Od privatnika trgovinske radnje „Morava“ trnovitim putem stigao je do vlasnika jednog od najuspešnijih sistema u Srbiji, o čemu svedoči ukupan promet grupe Monikom-Mladost u 2022. godini u iznosu od 78 miliona evra. Ova društveno odgovorna kompanija je u samom vrhu najvećih donatora društvenoj zajednici, što je još jedan razlog više da ponese ovo prestižno priznanje.

„Monikom“ AD  sa pogonima za zamrzavanje i sušenje voća u Aleksincu  i sopstvenim plantažama višnje i šljive na 430 hektara, predstavlja jednog od najvećih proizvođača i prerađivača voća u Srbiji.

Osim povelje „Car Lazar“, Organizacioni odbor Sabora je poveljom „Carica Milica“ nagradio doc. dr Mirjanu Bojanić Ćirković, koja je rođena u Prokuplju, a živi u Blacu. Od 2014. godine zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je 2018. godine dobila zvanje doktor filozofskih nauka. Njen naučni rad je u značajnoj meri orijentisan ka Toplici, a javno delovanje ka afirmaciji književnosti i kulture Topličkog okruga.

Vidovdanska povelja „Jug Bogdan, ove godine dodeljena je pesniku Dušku Arsenijeviću, Prokupčaninu koji je detinjstvo proveo u selu Stubal kod Blaca, a danas živi i radi u Nišu. Diplomirao je na Grupi za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu i radio kao urednik JP Niš film do 2006. godine. Bavi se pisanjem poezije, a poznat je po tekstovima za muzičke grupe Kerber, Lutajuća srca, i dr, Osvajač je više priznanja za zbirke pesama i kao tekstopisac za poznate kompozicije.

Vidovdanska povelja „Kosančić Ivan“, dodeljena je Sporstkom centru Kuršumlija, koji je uz podršku lokalne samouprave u poslednjih nekoliko godina izdvojio znatna sredstva, kako u ulaganja u infrastrukturu, sportske terene, tako i same opreme za sport.

Iz ovog dela Toplice  potiče još jedan dobitnik Vidovdanske povelje, a to je Filip Maslaković, kome je dodeljena povelja „Milan Toplica“. Filip je ovo priznanje dobio za zalaganje za svoj kraj, pomoć školi u Tovrljanu i mnogo još dobrih dela.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime