Poznati dobotnici pesničkih nagrada u Prokuplju

0

Ovogodišnji laureat Sretenjske povelje, na „Sretenjskim susretima pesnika“, koji su juče održani u prokupačkom Domu kulture, jeste pesnikinja Nada Novaković iz Trstenika, dok je Sretenjsko odličje pripalo još jednoj pesnikinji, Slađani Dilić iz Lapova. Nagrađene pesnikinje su dobile sliku sa Ivanjdanske likovne kolonije u Ajdanovcu, časopis „Tok“ i najnoviju knjigu prokupačkog stvaraoca Milivoja Krstića „Čagolj”.

Žiri, koga su činili književni stvaraoci Ljubiša Krasić i Danijel Jovanović iz Prokuplja i Aleksandra Pavlović iz Aleksinca, imao je veoma težak zadatak, jer je od 38 pesnika koliko je učestvovalo na susretima, trebalo izdvojiti najbolje.

Zbog toga je ovo bila prilika da se dodeli i osam zahvalnica književnim društvima, koja su poslala svoje pesnike, da budu deo ove važne manifestacije i svojim stihovima obogate njen program.

Dobitnice Sretenjske povelje i Sretenjskog odličja su po završetku takmičarskog dela ove manifestacije istakle da nikada ne očekuju nagradu, pa se one valjda zato i dogode, ali da veoma vole da pišu poeziju.

– Često učestvujem na pesničkim maratonima, jer volim da se družim sa ljudima koji se tu pojave. Upoznam puno njih i uvek se izrodi neko lepo prijateljstvo. Ovde je večeras bilo veoma prijatno, sama organizacija je dobra i mesto je lepo, istakla je Nada Novaković, nagrađena pesnikinja iz Trstenika.

Direktorka Doma kulture Tijana Petrović je pozdravila učesnike trinaestih „Sretenjskih susreta pesnika“ i zahvalila im se na tome što neguju pisanu reč i srpski jezik.

– Bilo je pravo zadovoljstvo biti u publici i slušati vašu poeziju. Priredili ste ljubiteljima pisane reči pravi nesvakidašnji užitak. Drago mi je da vas ove godine dočekujemo u našoj kući, u renoviranoj zgradi Doma kulture i pozivam vas da nam dođete i sledeće godine, naglasila je Petrović.

Kazivanju poezije pesnika iz Aleksinca, Paraćina, Lapova, Sokobanje, Trstenika i mnogih drugih gradova u Srbiji, na ovogodišnjim „Sretenjskim susretima“, pored brojnih Prokupačana, prisustvovala je i većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime