“Pozorište u Palanci” premijerno za Prokupčane!

0

U okviru manifestacije “Kulturno leto 2017 – Kulturno zračenje” prokupačkoj publici će se predstaviti i glumci Omladinskog pozorišta “Master klas” iz Žitorađe. Predstava “Pozorište u Palanci” zakazana je za četvrtak 22. jun u 20h.

Ova predstava je rađena prema tekstu Radoslava Dorića, a u režiji Srđana Siđe Živkovića. Premijerno je igrana u maju u Žitorađi.

Reč je o predstavi u predstavi. Radnja nas vodi na početak 20-og veka u neku srpsku palanku. Predstava prikazuje borbu jednog putujućeg pozorišta za egzistenciju i opstanak. Dolaze u mali gradić sa nadom da će sa predstavom „Boj na Kosovu“ spasti raspadanja. Iznajme kafanu kod Kir Minte i Rezike. U isto vreme na drugom kraju grada u kafani „Evropa“ dolazi cirkus sa majmunom koji će, kako se kasnije ispostavi biti motiv za raspad putujućeg pozorišta Jerotija Pavlovića.

Na predstavi bude samo 9 gledalaca zajedno sa Kir Mintom, Rezikom, dok u kafani „Evropa“ majmuna gleda cela varoš.

Glumci vidno razočarani time napuste pozorište, čak i upravitelj Jerotije. Jedino u palanci ostane večiti epizodista Gavrilo Mihajlović, koji ovaj raspad vidi kao šansu da kreira sam svoje pozorište.

U pomoć mi priteknu tri kalfe Čaplja, Pobratimče i Bangeja. U početku teče sve normalnim tokom a onda sa idejom da priključi majmuna pozorištu svoje prste umeša Mica Načelnikovica i cigančica Verka sa idejom da mečka zauzme majmunovo mesto.

U celu priču se uključuje i Jova Ivić „Zavesa“ pozorišni fanatik kao zagovornik da pozorište bez upravitelja i specijalnih efekata ne može funkcionisati, i sebe vidi kao zaduženog za te dve stvari. Još jedan Gavrilovih glavobolja tokom stvaranja pozorišta jeste i njegova ljubavnica udovica Vuka Hadži Markova, koja je zakleti neprijatelj pozorišta i svim snagama se bori da izbije pozorište iz Gavrilove glave.

Potpuni obrt u celoj priči donosi Rahela Aritonović bivša glumica, i velika Gavrilova ljubav. Ona će pričama o razočarenju koje je doživela u jednom pozorištu uspeti da poljulja Gavrilovu veru u POZORIŠTE U PALANCI.   Tu se uključuje i Verkin brat Ćazim koji će kasnije biti jedan od glavnih aduta pozorišta.

Da li na kraju pozorište doživi svoj trenutak slave ili pak se desi nešto drugo. Ostaje na vama da vidite. A ansambl „Master klasa“ će vam to prikazati na što uverljiviji način, poručuju iz ovog pozorišta.

Glavne uloge su rezervisane za već ugrani glumački duo Miroslav Ranđelović (Jerotije) i Nemanja Tonić (Gavrilo).

Kroz lik Ćazima vodiće vas Aleksandar Momirović, lik Rahele tumači Jasmina Bera, udovicu igra Aleksandra Nikolić, Mica načelnikovica će biti Marija Marinković a Jovu Zavesu će igrati Nikola Veljković. Trojica kalfi će biti Luka Atanasković, Andrija Stanković, i Mihajlo Ristić. Svedoka svih dešavanja u kafani Verku na jedan uverljiv način prikazaće vam Ivona Perić. A vlasnike kafane Kir Mintu i Reziku prikazaće vam Andrija Ilić i Isidora Mladenović.

Za muziku je zadužen Danilo Mičić, za svetlo i sufliranje Anđela Mitić a scenografiju potpisuje Dejan Miletić.

Predstavu je organizovao Milan Stošić kao koordinator Kancelarije za mlade.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime