Predavanja za poljoprivrednike

0

Savetodavci Poljoprivredno stručne službe Prokuplje održali su predavanja u mesnim kancelarijama u Gariću i Žitnom Potoku prošle nedelje. Teme o kojima su govorili savetodavci PSS Prokuplje bile su „Đubrenje voćnjaka uz hemijsku analizu zemljišta“, „Bezbedna primena sredstava za zaštitu bilja“, „Razvoj zadrugarstva u Topličkom okrugu“, zatim „Higijena muže“, „Zaštita šljive od biljnih bolesti“ i „Razvoj voćarske proizvodnje u ruralnim područjima“.

Savetodavci PSS Prokuplje Dejan Tonić, Snežana Jović i Duška Petrović ukazali su na brojne mogućnosti kojima se mogu unaprediti poljoprivredne kulture.

– U domenu voćarstva ukazano je na mogućnost razvoja voćarske proizvodnje uz važnost hemijske analize zemljišta, jer se samo sa urađenom hemijskom analizom može pravilno i u potrebnim količinama đubriti i odabrati prava đubriva za zasade. Što se stočarske proizvodnje tiče, najviše se razgovaralo o higijeni prilikom muže – kažu iz Poljoprivredno stručne službe.

Kada je reč o zaštiti bilja savetodavci su ukazali na razvoj bolesti u zasadima šljive i višnje. Preporučili su i određenu zaštitu, kao i način rukovanja prilikom tretiranja zasada i savetovali gde da se odloži ambalaža posle zaštite.

Pored ovih uvek aktuelnih tema, prisutne je zanimao i razvoj zadrugarstva u Toplici, a zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednih proizvođača, savetodavci su već zakazali predavanja i u Balcu i Žitorađi.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime