Predavanje na seminaru u Prokuplju a u okviru projekta“Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom Okrugu“:

0
novinarstvo-seminar
Foto: Bojan Miljuš

Izveštaj predstavlja produženi oblik vesti, zapravo informativni  ili faktografski  oblik novinarskog izveštavanja.

Razlike između vesti i izvešaja su sledeće, vest je zapravo prethodnica izveštaja, jer se prvo kaže vest a potom  sledi obrazloženje.Početnu vest određuje neki događaj a potom  sledi njegovo obrazloženje što  predstavlja izveštaj.Međutim, izveštaj je nemoguće   uraditi  ukoliko nema činjenica.

Vest govori o događaju a izveštaj o toku događaja.Vest konstatuje a izveštaj obrazlaže događaj.Izveštaj mora biti konkretan, jasan i koncizan.

Prava definicija izveštaja glasi da  je izveštaj oblik novinarskog izražavanja kojim se javnost obaveštava  i upoznaje sa tokom događaja.Pored pet osnovnih pitanja koja čine vest, ko, kada, gde , šta  i kako , izveštaj mora dati odgovor na pitanje kako sledi tom ekog događaja i odakle potiču podaci.

Posle   predavanja prezentovani su  i praktično pokazani svi oblici izveštaja.

(Autor-predavač: Dragana Zećević, dopisnik Velernjih novosti iz Toplice i sa Kosova i Metohije)

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime