Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, potpisao je ugovore o dodeli pomoći interno raseljenim licima

  0

  Porodicama Dragiše Radenkovića, Nikole Tomčića i Gordane Bojović odobrena su sredstva za kupovinu seoskih kuća, odnosno odgovarajućih nepokretnosti. Na osnovu ugovora o saradnji, između Komesarijata za izbeglice i migracije i Opštine Kuršumlija, potpisanog juna 2023. godine, Opština Kuršumlija je dobila sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama, odnosno odgovarajućih nepokretnosti, interno raseljenim licima i dodatnog građevinskog materijala za popravku i adaptaciju seoske kuće odnosno odgovarajuće nepokretnosti.

  Ukupna vrednost ovog Ugovora je 5.850.000.00 dinara, gde Komesarijat za izbeglice i migracije učestvuje sa 95 odsto sredstava, dok Opština Kuršumlija učestvuje sa preostalih pet odsto. Porodice interno raseljenih lica, za nepokretnost kojom su konkurisali, ove godine dobijaju do 1.700.000,00 dinara za kupovinu seoske kuće sa okućnicama ili odgovarajuće nepokretnosti na račune prodavaca, nakon overa kupoprodajnih ugovora. Kao dodatnu pomoć, porodice dobijaju i do 250.000 dinara u vidu građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju nepokretnosti.

  Poverenik za izbeglice i migracije, Igor Radunović kaže da se na javni poziv prijavilo tri porodice interno raseljenih lica. Sve tri porodice uspele su da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, a prodavci nepokretnosti kojima objekti nisu bili ozakonjeni, su ozakonili objekte u predviđenom roku, do donošenja Odluke. Nakon sprovedenog postupka, Odluku o dodeli domaćinstava sa okućnicom odnosno odgovarajuće nepokretnosti komisija je donela 14.02.2024. godine. Na odluku nije bilo žalbi. Očekuje se potpisivanje kupoprodajnih ugovora između interno raseljenih lica i prodavaca, nakon čega će sredstva biti uplaćena na račune prodavaca. Takođe, uskoro se očekuje i realizacija ugovora o saradnji u vidu pomoći u građevinskom materijalu, za koji se trenutno rade specifikacije građevinskog materijala, za interno raseljena lica koja poseduju nepokretnosti, ali su one neadekvatne za stanovanje, kako bismo pomogli ljude koji žive na teritoriji naše opštine.

  Predsednik opštine Kuršumlije, Vojimir Čarapić, čestitao je porodicama interno raseljenih lica i zahvalio se Komesarijatu za izbeglice i migracije na saradnji. Ovakva pomoć u trajnom stambenom zbrinjavanju interno raseljenih lica mnogo znači i za raseljena lica i za našu opštinu.

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime