Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, potpisao je ugovore o dodeli pomoći interno raseljenim licima

0

Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, potpisao je ugovore o dodeli pomoći interno raseljenim licima. Porodicama Rade Laketić, Tomice Sudimac i Mirjane Bošković odobrena su sredstva za kupovinu seoskih kuća, odnosno odgovarajućih nepokretnosti.

Na osnovu ugovora o saradnji, između Komesarijata za izbeglice i migracije i Opštine Kuršumlija, potpisanog aprila ove godine, Opština Kuršumlija je dobila sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama, odnosno odgovarajućih nepokretnosti, interno raseljenim licima i dodatnog građevinskog materijala za popravku i adaptaciju seoske kuće odnosno odgovarajuće nepokretnosti.

Ukupna vrednost ovog ugovora je 5,1 milion dinara, gde Komesarijat za izbeglice i migracije učestvuje sa 95 odsto sredstava, dok Opština Kuršumlija učestvuje sa preostalih pet odsto. Porodice interno raseljenih lica, za nepokretnost kojom su konkurisali, ove godine dobijaju do 1,5 miliona dinara za kupovinu seoske kuće sa okućnicama ili odgovarajuće nepokretnosti na račune prodavaca, nakon overa kupoprodajnih ugovora. Kao dodatnu pomoć, porodice dobijaju i do 200.000 dinara u vidu građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju nepokretnosti.

Poverenik za izbeglice i migracije, Igor Radunović kaže da se na javni poziv prijavilo šest porodica interno raseljenih lica.

“Kod dve porodice su problem bile nepokretnosti (nerešeni pravno imovinski odnosi, neozakonjen objekat, nedostavljanje potrebne dokumentacije o nepokretnosti), dok su četiri porodice imale urednu dokumentaciju, a objekti su ozakonjenji ili su napravljeni pre donošenja propisa o izgradnji objekata. Od korisnika koji su ispunjavali uslove, komisija je na osnovu broja bodova izabrala tri porodice koje su imale najveći broj bodova. U pregledu pristigle dokumentacije i rangiranju korisnika učestvovali su predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije. Na odluku nije bilo žalbi. Očekuje se potpisivanje kupoprodajnih ugovora između interno raseljenih lica i prodavaca, nakon čega će sredstva biti uplaćena na račune prodavaca. Takođe, uskoro se očekuje i realizacija ugovora o saradnji u vidu pomoći u građevinskom materijalu za koji se trenutno rade specifikacije građevinskog materijala, za interno raseljena lica koja poseduju nepokretnosti, ali su one neadekvatne za stanovanje, kako bismo pomogli ljude koji žive na teritoriji naše opštine”.

“Zahvaljujemo se Komesarijatu za izbeglice i migracije na pomoći interno raseljenim licima koja žive na teritoriji naše opštine. Ovakva pomoć u trajnom stambenom zbrinjavanju  interno raseljenih lica mnogo znači i za raseljena lica i za našu opštinu”. – kaže Radunović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime