Predsednik Srbije na premijeri “Valjevske bolnice”

0

Na sceni Centra za kulturu u Valjevu, premijerno je u ovom gradu izvedena predstava “Valjevska bolnica” Kruševačkog pozorišta, a sve u okviru Međunarodne naučne konferencije “Stradanje i humanizam, Valjevska bolnica 1914-1915.”. Pokrovitelj manifestacije je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali su i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Valjevu međunarodnu naučnu konferenciju “Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915” o Valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu. Nikolić je istakao kako će Srbija uvek biti zahvalna Engleskoj, Škotskoj, Belgiji, SAD, Rusiji, Holandiji i Francuskoj, koje su se odazvale na poziv za pomoć i u Valjevo poslale svoje sanitetske ekipe. “Među njima bilo je puno žena, sve su bile hrabre i odvažne, sve su naše Milunke Savić, sve su ostavile zdravlje, mnoge i život”, kazao je Nikolić.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić ocenio je kako je humanost u Valjevskoj bolnici nadrasla dramu jednog naroda “Pojam Valjevske bolnice ne sme biti simbol smrti, već vitalnosti kojoj dugujemo opstanak. Sećanje na vremena kada smo bili bolji i tiha naznaka da bi to još uvek mogli da budemo”, dodao je Kostić.

Prema rečima istoričara Miroslava Perišića, direktora Istorijskog arhiva Srbije, Valjevska bolnica je ne samo simbol stradanja i humanosti u isto vreme nego i istorijski primer identičnih sudbina vojnika u ratu suprotstavljenih vojski, koji su u jeku rata bili ljudi bez uniformi i zastava.

“Srpski lekari zajedno sa austrijskim zarobljenim lekarima lečili su i srpske i austrougarske vojnike. Valjevska bolnica značajna je kao jedinstven primer, koji nosi univerzalno istorijsku poruku – pomoći drugom nepoznatom čoveku kako bi mu spasao život”, kazao je Perišić.

Pred prepunim Centrom za kulturu, ansambl Kruševačkog pozorišta odigrao je predstavu “Valjevska bolnica”.

Po završetku predstave, predsednik Nikolić čestitao je gradonačelniku Kruševca Dragiju Nestoroviću i upravniku Pozorišta Branislavu Nediću na sjajnoj predstavi i odlično odabranoj tematici, potvrdio je Kabinet Gradonačelnika Kruševca.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime