Predsednik Vučić otkriva spomenik Topličkom gvozdenom puku

0
Spomen junacima Topličkog gvozednog puka u Prokuplju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkriće spomenik slavnim junacima Topličkog gvozdenog puka na stogodišnjicu oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu 12. oktobra 2018. godine u 11 sati, saopštila je Opština Prokuplje.

Ovaj velelepni spomenik je uradio prokupački vajar Čedomir Ristić. On će buduće generacije podsećati na junaštvo, istrajnost i nepokolebljivost nadaleko čuvenih junaka  Drugog pešadijskog puka „Кnjaz Mihailo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk, kojim treba da se ponose.

Manifestacija se organizuje povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanja spomenika Drugom pešadijskom puku „Кnjaz Mihailo“, poznatijem kao Gvozdeni puk, Opština Prokuplje, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,  organizuje bogat kulturno- umetnički program.

Ova manifestacija počinje 8. oktobra izložbom „Naša istorija, vaša sećanja“, koja će biti otvorena u galeriji „Boža Ilić“. Izložba će, kroz različite fotografije i dokumenta, podsetiti na događaje prilikom oslobađanja srpskih gradova od strane Istočne armije, porodična sećanja na francusko-srpsku vojsku i civilnu solidarnost. Sat vremena kasnije u prokupačkom Domu kulture biće održan kviz učenika osnovnih i srednjih škola u kome će učesnici pokazati koliko znaju o Prvom svetskom ratu i slavnim junacima Gvozdenog puka.

Ova ustanova kulture će istog dana od 18 časova proglasiti najbolje likovne i literarne radove prokupačkih učenika, koji su pisali na temu „Gvozdeni puk“. Za 20 sati u Narodnom muzeju Toplice zakazano je guslarsko veče pod nazivom „Vitez Gvozdenog puka“.

Prezentacijom virtuelne postavke i mobilne aplikacije „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918“, Narodni muzej Toplice će u 18 sati, ovim delom programa, nastaviti obeležavanje ove važne manifestacije. Promocija dopunjenog izdanja knjige „Besmrtnici Gvozdenog puka“, u kojoj će biti pomenuti poginuli i odlikovani redovi, podoficiri i oficiri, zakazana je za 19 sati u Narodnom muzeju Toplice.

Monodramu „Milunka Savić“ za prokupačku publiku, ali i sve njene goste, izvešće glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković u Domu kulture u 20 sati.

Svečanosti  povodom obeležavanja ovih važnih istorijskih datuma u našem gradu biće nastavljene i 10. oktobra promocijom knjige „Gvozdeni puk“ autora Darka Nikolića u prokupačkom muzeju u 18 sati. U 20 sati u Domu kulture počinje Veče patriotskih pesama.

Za četvrtak 11. oktobar u 12 sati zakazan je Okrugli sto na temu „Gvozdeni puk- najodlikovaniji srpski puk“. Istog dana u 18 biće održana promocija reprint izdanja knjige pukovnika Jovana Naumovića „Sa Gvozdenim pukom 1912.“  U 20 sati u Domu kulture biće održana svečana akademija.

Sa ovog mesta hrabri junaci Gvozdenog puka, koga su činili borci iz Toplice, Puste Reke i Jablanice, krenuli su u odbranu svoje časti i svog ognjišta, a sada se njima u čast,   postavljanjem velelepnog spomenika, Toplica i cela Srbija poklonila i zahvalila.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here