Predsednik Vučić u Merošini: Autoput Niš-Merdare unaprediće razvoj Topličkog okruga i juga Srbije

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas otvarajući prvu deonicu autoputa Niš-Merdare Sektora 1 u dužini od 5,5 kilometara, koja će posle 13 časova biti puštena u rad, da je taj put izgrađen po najvišim svetskim standardima, kao i da će pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih puteva u Srbiji.

Vučić je ovom prilikom zahvalio EU na velikoj pomoći, kao i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskoj investicionoj banci (EIB) koje su po veoma povoljnim uslovima pomogle na izgradnji ovog kapitalnog infrastrukturnog objekta.

Predsednik Srbije je istakao da je jako važno ojačati jug Srbije za koji je naveo da je jedan od najlepših delova naše zemlje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da „Autoput mira“ treba da bude put stabilnosti i pomirenja u regionu, te da će on povezivati jug Srbije sa zapadnobalkanskom mrežom puteva.

Žiofre je istakao da za njega izgradnja puteva predstavlja simbol evrointegracija.

Radićemo na izgradnji puteva i doprineti da putovanja ljudi budu bezbednija i efikasnija, poručio je Žiofre i dodao da će ovaj autoput biti kičma regionalne putne mreže.

Otvaranju deonice autoputa Niš-Merdare prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik opštine Merošina Saša Jovanović,Predsednik opštine Kuršumlija vojimir čarapić, GRADONAČELNIK PROKUPLJA MILAN ARANĐELOVIĆ, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD-a i drugi.

Na ovoj deonici autoputa izgrađena je petlja “Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd.

Ugovor je potpisan 30. septembra 2021. godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32,65 kilometara.

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 km, zatim deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 km, deonica 3 od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina, duga 5,6 km.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Autoput E-80 Niš – Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Ovim putem će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru, a reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

Od ovog puta su velika očekivanja i građana Topličkog okruga koji očekuju poboljšanje životnih uslova i privlačenje novih investicija, kao i otvaranje novih radnih mesta

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime