Predstavljen novi broj “Toka“

0

U prokupačkom Domu kulture sinoć je predstavljen novi 54. broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Tok“. O njemu su govorili urednik “Toka” Dragan Ognjanović i urednici rubrika zastupljenih u ovom časopisu.

Ovo je bila prilika i da se pojedini autori čiji su radovi zastupljeni u časopisu predstave ljubiteljima pisane reči.

– Prethodnih godina praksa je bila da štampamo dva broja godišnje. Međutim, kako nemamao finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, prinuđeni smo da objavimo jedan broj, rekao je urednik časopisa „Tok“ Dragan Ognjanović.

On je dodao da će časopis odsad imati povećan broj strana, oko 220, jer će izlaziti samo jednom godišnje.

– „Tok“ je tu da bude spona između svih generacija i svima omogući izražavanje umetničke osobenosti i iznošenje naučnih činjenica iz oblasti društveno-humanističkih nauka. On je protočno mesto topličke kulture i uopšte srpske kulture. Na njegovim stranicama svoje tekstove objavljivali su mnogi velikani naše književnosti, književne kritike i istorije, filozofije, sociologije. On uspeva da ispuni svoju misiju da na najbolji način reprezentuje topličku kulturu, ali i da u Toplicu donese najznačajnije stvaraoce naše kulture uopšte, istakao je Ognjanović i izrazio nadu da će sledeći 55. broj ovog časopisa podržati Ministarstvo kulture i informisanja, jer je kako kaže, „Tok“ uvek išao rame uz rame sa svojim savremenicima „Bagdalom“, „Gradinom“, „Braničevom“, „Poveljom“ i drugima.

Ovaj 54. broj „Toka“ sadrži brojne tekstove iz različitih oblasti. Posvećen je pre svega kulturnim dešavanjima u 2017. godini i sam njegov početak rezervisan je upravo za retrospektivu o njima. Značajno mesto zauzimaju i pesme sa različitih konkursa, ali i proza koja se proteže od novele do mikroproze. Ne izostaju ni uvek rado čitani eseji, istorijski članci, prevodi, tumačenja i prikazi.

– Uvek se trudimo da onim što objavimo pokrijemo sve kulturne oblasti i sve ono što je važno za naš kraj, istakao je Ognjanović i naglasio da je i u svojoj pozdravnoj reči naveo da se nada da će Ministarstvo kulture ipak uvideti značaj „Toka“ i ponovo se uključiti u njegovo finansiranje.

Časopis „Tok“ jeste jedini časopis u Toplici, ali je časopis koji ima tradiciju dugu skoro pola veka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime