Predstavljen program IV Prokupačkog festivala kratkog filma

0

Danas je povodom IV Prokupačkog festivala kratkog filma održana konferencija za novinare u Domu kulture. Organizatori su predstavili program festivala i najavili 4 dana kvalitetnog filma.
Festival će biti otvoren 23. aprila u 19h u Galeriji “Fil-Art”, a iste večeri će biti i prvi blok takmičarskog programa.

24. aprila u podne održaće se tribina na temu “Stanje kratkog filma u Srbiji”, a u 19h se nastavlja takmičarski program. U subotu 25.aprila treći takmičarski blok počeće u 17h.

U nedelju će program biti preseljen u Bioskop “Toplica”, a posetioce očekuju četvrti takmičarski blok u 19h i peti sa početkom u21h.

Šesti i sedmi takmičarski blok biće u ponedeljak 26.aprila sa početkom u 12h i 17h u Galeriji “Fil-art”.

Istog dana u 19h u Bioskopu će u 19h biti prikazani nagrađeni filmovi, nakon čega će biti i dodela nagrada.

O rastu i razvoju festivala iz godine u godinu govorio je Žikica Jovanović, idejni tvorac i inicijator ove manifestacije.

– Posebno mi je drago kad vidim da je festival iz godine u godinu ozbiljniji, da je kvalitetniji. Od prve godine, kada je trajao jedan dan, a konkurs bio otvoren za jednominutne filmove, do danas kada festival traje četiri dana vidi se očigledan pomak. Iz celog sveta su stigla 1432 filma. Mi smo napravili izbor, pa će se takmičiti 55 filmova u kategoriji stranog i 17 filmova u kategoriji domaćeg filma. Takmičenje je podeljeno u 5 kategorija, tako da postoje kategorije animiranog, dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog i domaćeg filma. Meni je posebno drago što vidim da ima mnogo učesnika iz dalekih zemalja, iz Latinske Amerike npr. iz Singapura, Južne Koreje. To znači da se i tamo sada zna za Prokuplje, rekao je Žikica Jovanović.

Najbolji film izabraće žiri u sledećem sastavu: Tijana Petrović, Miroljub Vučković, Dejan Dabić i Žikica Jovanović.

U okviru filmskog festivala preko Kancelarije za decu i mlade otvoren je i konkurs za najbolju fotografiju na temu “Prokuplje iz drugog ugla”. Prošle nedelje je izabrano 10 fotografija, a najbolja će biti proglašena nakon onlajn glasanja na stranici Prokupačkog festivala kratkog filma.

Festival traje od 23. do 26.aprila, a projekcije će se održavati u Domu kulture i Galeriji “Fil-art”. Očekuje se da festival prisustvuju i autori kao gosti, a za sve njih biće organizovan i izlet, ne bi li upoznali naš grad i istorijske znamenitosti koje naš kraj nudi.

Na završnoj večeri festivala pred proglašenja pobednika i dodele nagrada biće prikazana i projekcija dokumnetarnog filma “Lauš”, u čast nagrađenih.

Kao deo programa festivala organizatori su za večeras najavili svirku u Klubu 40. Posetioci će od 21h moći da uživaju u filmskoj muzici.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime