Predstavljen projekat o premeštanju prokupačke bolnice

0

Ako sve bude kako treba, sa premeštanjem Opšte bolnice u Dom zdravlja trebalo bi da se počne odmah posle zime, čim vreme to dozvoli, saopštila je Opština Prokuplje.

Ovo se čulo danas, na predstavljanju prvog dela projekta rekonstrukcije Bolnice-energetska efikasnost, kome su prisustvovali predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predsednik Skupštine Dejan Lazić, članovi Veća, direktori prokupačkih zdravstvenih ustanova: Bolnice, Doma zdravlja i Apoteke sa saradnicima.

Pozdravljajući prisutne, Simonović je istakao da se radi o jednom od najvažnijih projekata koji se realizuje na nivou grada i da će njegovom realizacijom biti rešen veliki funkcionalni i smeštajni problem ove zdravstvene ustanove čiji su objekti stari gotovo čitav vek.

„Radi se o značajnom projektu vrednom 2,5 milijarde dinara koji Prokuplje bez pomoći Vlade Srbije nikako ne bi moglo da realizuje, i koji će umnogome poboljšati uslove lečenja i boravka bolesnika, rekao je Simonović.

Danas je prezentovana prva faza-energetska efikasnost objekta nove Bolnice. Bilo je reči o savremenim ventilacionim i sistemima za zagrevanje i hlađenje objekta.

Кako je obrazloženo, poštujući visoke evropske standarde u energetskoj efikasnosti, novi objekat Bolnice biće opremljen najsavremenijim uređajima za ventilaciju i zagrevanje bolničkih soba i savremenog hirurškog bloka, čija je izgradnja takođe planirana ovim projektom.

Novi operacioni blok imaće četiri hirurške sale, a radi bolje energetske efikasnosti i uštede, rashladni sistemi će raditi u potpuno hermetički zatvorenom prostoru. Takav sistem će obezbediti čistoću vazduha koja se može porediti sa planinskim, što će dodatno doprineti bržem oporavku bolesnika. Što se tiče smeštajnih kapaciteta, oni se neće manjati, što znači da će biti oko 350 postelja.

Za potrebe grejanja nove Bolnice, biće izgrađena i nova kotlarnica. Reč je o savremenom sistemu grejanja, koji isključuje zagađenje životne okoline.

– Ono što se danas čulo je zaista zadovoljavajuće. Nakon savetovanja sa direktorima i stručnim osobljem prokupačkih zdravstvenih ustanova, sve ovo trebalo bi da usvoji Кancelarija za javna ulaganja Republike Srbije, koja finansira projekat. Кada dobijemo saglasnost, raspisuje se tender za izbor izvođača radova, kazao je predsednik Simonović.

Кako dodaje, Vlada Srbije podržava realizaciju ovog projekta.

– O tome svedoči i izjava predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, prilikom njene poslednje posete Prokuplju, kada je rekla da će Republika pomoći realizaciju tri najvažnija projekta za Toplički okrug, među kojima je i rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja i izmeštanje Bolnice, kazao je Simonović.

On je naglasio da rukovodstvo Prokuplja ima odličnu saradnju sa Markom Blagojevićem, direktorom Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koji je nedavno posetio Prokuplje, kao i sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem koji je uključen u realizaciju ovog projekta.

Кako zaključuje predsednik opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović, ako sve bude kako treba, sa prvim radovima krenuće se na proleće.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime