Predstavljen roman “Gvozdeni puk”, autora Darka Nikolića

0
????????????????????????????????????

Predstavljajući svoj roman „Gvozdeni puk“ autor Darko Nikolić, novinar iz Beograda, prokupačkoj publici je rekao da ona predstavlja njegovu malu zadužbinu.

– Ona se ne prodaje, ja je poklanjam i uvek ću je poklanjati, jer je ona zapravo nastala zahvaljujući svima vama, koji ste mi pomagali u istraživanju o ovom hrabrom, najodlikovanijem i najčuvenijem srpskom puku, Drugom pešadijskom puku „Кnjaz Mihailo“, svima dobro poznatom kao Gvozdeni puk, istakao je Nikolić.

On je objasnio da je knjiga nastala zahvaljujući višemesečnom zalaganju oko 200 darodavaca, koji su prilagali koliko su mogli. Odštampana je u junu 2017. a prvi tiraž je bio dovoljan da se nešto preko 700 primeraka pošalje svim srpskim bibliotekama, stotinak zatvorima, a ostatak dobrotvorima, bez čije pomoći ne bi došlo do štampe. U toku je prikupljanje sredstava za drugo izdanje, kako bi se knjiga, po autorovoj želji i dalje delila svim zainteresovanim.

Кnjiga „Gvozdeni puk“ predstavlja autentičan prikaz svakodnevnog života, rada, borbi i predaha, kao i razmišljanja i ponašanja vojnika Drugog pešadijskog puka „Кnjaz Mihailo“ prvog poziva.

– Za pisanje ove knjige koristio sam brojne materijale do kojih sam dolazio tokom dvogodišnjeg istraživanja, od Vojnog arhiva, na čemu sam zahvalan Ministarstvu na dozvoli da dokumentima pristupim, preko drugih arhivskih podataka, ali i memoara, dnevnika vojnika i njihovih starešina, sve do dnevne i periodične štampe iz tog vremena, kao i druge literature dostupne što u muzejima i arhivima, to i u privatnim zbirkama, istakao je Nikolić.
Autor u ovoj knjizi priča o podvizima Gvozdenog puka koji su počeli 1912. godine u Prvom balkanskom ratu, nastavili 1913. u Drugom, a posebnu pažnju poklanja periodu od 1914. do 1918. u Velikom, odnosno Prvom svetskom.

– Putokazi koje su ostavili ljudi koji su činili Gvozdeni puk, a koji su prošli i Кumanovsku bitku i Bregalničku, Cersku, Кolubarsku, pa povlačenje kroz Golgotu i proboj Solunskog fronta, dragoceni su. Život ne za sebe već za druge, život utemeljen u veri da se za dobro vredi boriti, za njega živeti, a ne samo mreti, dragocena su otkrića tokom ove dvogodišnje avanture, u kojoj sam istraživao o našim slavnim precima. Mi se, kao narod, ponosimo mnogo čime, ali i mnogo toga ne znamo. A željni smo znanja, jer postoji prekid u kolektivnom pamćenju svih onih naših divnih kvaliteta, koji su nas i krasili u najtežim danima. Ne znamo ni sve naše mane iako posledice njihovog postojanja svakodnevno osećamo. Roman o tim kvalitetima i tim manama pisao sam upravo da ne bismo zaboravili ko smo, podvukao je autor romana „Gvozdeni puk“ Darko Nikolić.

U prisustvu predstavnika Opštine Prokuplje, vojske i brojnih građana, o knjizi ovog autora, govorio je i general u penziji Spasoje Mučibabić.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here