Predstavljena knjiga o oslobodilačkim ratovima u Srbiji

0

Pukovnik u penziji i oficir Prištinskog korpusa Sobodan Cokić, autor je knjige „Svi naši oslobodilački ratovi“, koju je predstavio publici u prokupačkoj Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“.

On je prema rečima direktora prokupačke Biblioteke Dragana Ognjanovića sa vojničke tačke gledišta zabeležio naše ratove sa posebnim osvrtom na poslednji 1999. godine. „Svi naši oslobodilački ratovi“ predstavlja svojevrsnu lektiru o istoriji novog datuma.

– Knjigu sam objavio kako bih obuhvatio dešavanja u Srbiji od Prvog srpskog ustanka do ratova krajem 90 godina prošlog veka i podsetio mlađe generacije na zlatno doba naše istorije. Koristio sam elemente vojne istorije istoričara i moje lične, rekao je autor Cokić i dodao da u knjizi ima elemenata i činjenica koje široj javnosti nisu poznate.

-Ona ima četiri poglavlja. Prvo obuhvata period vladavine dinastije Karađorđevića i Obrenovića. Drugo opisuje balkanski i Prvi svetski rat, gde je obrađen i Toplički ustanak. Treće obuhvata zbivanja u Srbiji između dva rata, a četvrto prikazuje istinite događaje u vezi sa NATO agresijom na tritoriji Kosmeta 1999.godine i moje lične doživljaje i istinite priče, istakao je Slobodan Cokić.

Sa ovom svojom knjigom Slobodan Cokić je želeo da popuni nedostatke naše istorije koji se ne uče u školama. Na ideju da napiše ovu knjigu došao je, kako kaže, posle niza predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice Balkanskih ratova.

Na promociji knjige „Svi naši oslobodilački ratovi“ Slobodana Cokića, učestvovali su i komandir karaule Vrbnica Zoran Vidojković i komandir karaule Gorožup Žarko Petrović. Oni su prisutnima preneli svoja svedočanstva iz vremena bombardovanja naše države 1999. godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime