Predstavljena nova knjiga Snežane Milojević

0

Prokupčanka Snežana Milojević javnosti poznata kao pisac kratkih priča, putopisa i eseja, ovoga puta predstavila se kao vrsni proučavalac Stare srpske književnosti. Posle knjige o Ivi Andriću i brojnih naučanih radova u okviru izučavanja Srpske književnosti 20.veka Milojevićeva se ovoga puta predstavila studijom iz srednjevekovne književnosti pod naslovom „Od premudrih čula“, čiji izdavač je Međunarodni centar za pravoslavne studije sa sedištem u Nišu.

Knjiga se satoji od naučnih radova, koji tretiraju određene teme kroz pisani izraz srpskog srednjeg veka, prevashodno kroz žitija. Tekstovi iz kojih je sastavljena ova knjiga prvobitno su objavljeni u naučnim časopisima ili zbornicima sa međunarodnih naučnih konferencija.

O značaju objavljivanja knjiga ovakvog karaktera urednik izdanja profesor Dragiša Bojović je istakao da nam je naša najstarija književna prošlost još uvek daleka i pomalo nerazumljiva, najviše zbog toga što se nauka malo bavila smislom i porukom srednjevekovnog književnog teksta. Zato je svaka nova knjiga, pogotovo ona koja je na ovom tragu, veoma dragocena, a knjiga Snežane Milojević pripada upravo tim delima.

– Posle dvadeset godina bavljenja naučnoistraživačkim radom u okviru Srpske književnosti 20. veka i pomnog praćenja savremene knjižene produkcije, fokus mog interesovanja preusmeren je na Staru srpsku književnost. Raskošni srednjevekovni tekst, uz svesrdnu pomoć knjige nad knjigama svetog pisma i pouka Svetih Otaca, nezamenljivih pomoćnika jednom hermeneutičaru na putu kroz zagonetan i mističan srednji vek, odškrinuo mi je vrata onoga što vide, čuju, osećaju premudra čula autora ove epohe, rekla je između ostalog predstavljajući svoju novu knjigu autor Snežana Milojević.

Pored profeora Stare srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu prof.dr Dragiše Bojovića, o najnovijoj knjizi Snežane Milojević govorio je i direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović, kao i sam autorka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime