Predstavljena Sabrana dela Gordane Todorović u Prokuplju

0
sabrana dela gordane todorović

PROKUPLJE: U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Prokuplju predstavljena su Sabrana dela Gordane Todorović. Dela ove nepravdeno zaboravljene srpske pesnikinje priredila je master književnosti Milica Milenković.

Milenkovićeva je takođe pesnikinja iz Svrljiga, te ne iznenađuje što se predano posvetila tome da zavičajnu pesnikinju ponovo vrati u tokove srpske književnosti. Pesnički opus Gordane Todorović bio je i tema Miličinog master rada na Filozofskom fakultetu u Nišu.

– O Gordaninom talentu se neosporno govorilo u pesničkim krugovima  njenog vremena. Pouzdano znamo da joj se divio Branko Miljković i da je svuda isticao njene pesničke kvalitete. Oni su bili bliski prijatelji i on je znao, uprkos njenoj stidljivosti, da je ona jedan veliki pesnički um. Govorio je kako je ona zrela pesnikinja. – rekla je Milenkovićeva.

Prema rečima Jovana Mladenovića, priređivača izložbe o ovoj pesnikinji, Gordana je vaskrsla kroz ova sabrana dela.

– Uprkos tome što je bila zaboravljena Gordana Todorović je bila i ostaće velika pesnička eksplozija u domaćoj knjiženosti. Ova sabrana dela su od velikog značaja i ona su pisani spomenik Gordani Todorović koji je podigla Milica Milenković. – rekao je Mladenović.

O knjizi je pored Milenkovićeve i Mladenovića govorio i profesor Filozofskog fakulteta Goran Maksimović.

– Gordana Todorović je jedna od najtalentovanijih pjesnikinja 20. vijeka. Ona je obilješila srpsku književnost neosimbolizma zajedno sa predvodnicima te generacije Brankom Miljkovićem, Vaskom Popom, Stevanom Raičkovićem, Ivanom V. Lalićem… Ali dok su njeni generacijski pjesnički drugovi decenijama bili u središtu kritčarske pažnje, Gordana Todorović je gotovo zaboravljena nakon svoje smrti. Ovaj podvig prikupljanja njene rukopisne zaostavštine na koji se osmelila Milica Milenković nesumnjivo će doprineti da poezija Gordane Todorović ponovo bude prisutna, da se na izvestan  način ponovo afirmiše. – rekao je profesor Maksimović. 

Prisutni su imali priliku da kroz prezentaciju isprate život i delo Gordane Todorović, kao i da čuju njenu poeziju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime