Predstavljeni rezultati projekta “Pomoć u kući”

0

Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije predstavilo je rezultate projekta „Pomoć u kući“, koji je realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

Zahvaljujući programu „Pomoć u kući“, olakšan je pristup i povećan opseg i kvalitet usluga za stare i osobe sa invaliditetom u ruralnim područjima Kuršumlije i izrađen Akcioni plan za socijalnu zaštitu za ovu opštinu.

“Udruženje osoba sa invaliditetom Kuršumlije već 7 godina uspešno sprovodi uslugu „Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom. Održali smo i okrugli sto o životu starih lica i osoba sa invaliditetom i tom prilikom upoznali širu javnost sa postojećim uslugama i planovima lokalnih organizacija za bolji kvalitet života ove dve posebno osetljive društvene grupe u Kuršumliji. Zahvalni smo i lokalnoj samoupravi na saradnji i podršci koju su nam pružili u izradi Akcionog plana za socijalnu zaštitu.“, kaže  Marko Filipović, projektni menadžer Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

Zahvaljujući ovom projektu, usluga pomoć u kući obezbeđena je za 60 novih korisnika, starih lica i osoba sa invaliditetom, kojima je ovakva pomoć bila preko potrebna. U pet ruralnih područja na teritoriji opštine Kuršumlija, starijim sugrađanima koji žive sami i osobama sa invaliditetom pomagale su gerontodomaćice, koje su prethodno završile obuku iz oblasti socijalne zaštite, kako bi bolje prepoznale i razumele potrebe korisnika i brinule se o njihovoj dobrobiti. Gerontodomaćice su za stara lica i osobe sa invaliditetom išle u nabavku osnovnih potrepština, pratile ih tokom lekarskih pregleda, pomagale pri kupovini odeće i obuće, i vodile računa o održavanju čistoće njihovog životnog prostora i pripremi obroka. U zavisnosti od plana prilagođenog svakom korisniku, gerontodomaćice su ih obilazile dva do četiri puta nedeljno.

Projekat „Pomoć u kući“ deo je ReLOaD regionalnog projekata koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Udruženjem osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime