Predstavljeni “Toplički đerdani” u Beogradu

0

Topličke pesnikinje prestavile su u Beogradu Antologiju pod nazivom “Toplički đerdani”. Književno veče priređeno je u galerijskom prostoru Kulturnog centra na Čukarici.

Jedinstveno i vredno štivo u kom su svoju poeziju utkale trideset tri pesnikinje iz našeg kraja, priredila je profesor u penziji Milunka Marković Đolović, potekla iz okoline Kuršumlije, uz pomoć saradnika, među kojima je profesor Sibin Šović iz Prokuplja, vrstan poznavalac lepe pisane reči.

Splet emocije i poetskih stilova naših pesnikinja,  doprineo je da veče protekne u prijatnoj atmosferi, pred publikom iz prestonice koja vuče svoje korene i ne zaboravlja ih, sa obala Toplice, Kosanice, Banjske, ali i Sitnice, Bistrice i Laba. Sve te reke sa područja Topličkog okruga i Kosova i Metohije, odakle većina pesnikinja potiče, slile su se u u toplo oktobarsko veče, pravo u Dunav i Savu.

Učesnice u programu Milunka Marković Đolović, priredjivač knjige, koja je dobro poznata našim čitaocima kao poetesa, ali prvenstveno neko ko ne da da zaborav prekrije naša sela, običaje i sve je to utkala u svoja dela. Kosanicu nosi u srcu, kao i Prokuplje.

Naša pesnikinja iz Kursumlije Vesna P. Đukić, dobro poznata po svojim knjigama koje je predstavila čitalačkoj publici širom Srbije, u Beogradu je govorila svoje stihove o Toplici i Kosmetu.

Milica Durlević iz Kuršumlije, Jovana Jović i Slađana Milutinović iz Prokuplja, predstavile su se takođe zavičajnom poezijom, koja je publiku vratila u Toplička svitanja i večeri, na livade i voćnjake.

Muzički gost solistkinja etno muzike, Zorica Slavić, uveličala je emotivnim izvođenjem tradicionalne pesme.

Dr Velibor Simčević, u predgovoru ističe, da se velikoumni ne rađaju u metropolama, već u zabitima i širokim prostranstvima, gde su vidici beskrajni. Tamo se jedino mogu dotaći zvezde, nebo.To može samo žena iz Toplice.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime