Predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji gostovali u Prokuplju

0

Povodom manifestacije „Drainčevi susreti“, gosti Narodne biblioteke u Prokuplju bili su predstavnici Srpskog kulturno-informacionog centra „SPONA“ iz Severne Makedonije, Miloš Stojković i Teodora Cvetković.

„SPONA“ je osnovana još 2005. godine sa namerom da pokrene informativnu ponudu na srpskom jeziku na teritoriji Severne Makedonije, tako da smo već nakon godinu dana od osnivanja pokrenuli i svoj portal koji je bio prvi u Severnoj Makedoniji na srpskom jeziku, kaže Stojković. Kako ističe, na sajtu se neprekidno mogu čuti vesti iz oblasti kulture i drugih sfera društvenog života, o saradnji između Srbije i Severne Makedonije, ali i ostanju srpske zajednice u ovoj susednoj državi.

Kako ističe, pokrenuli su i mesečni časopis koji izlazi već 19 godina i još uvek je jedini časopis na srpskom jeziku u ovoj susednoj zemlji. Sa početkom digitalne sfere, ova organizacija ušla je u novu etapu informativnog rada, osim kojeg se bavi i obrazovanjem, što znači da zainteresovani, pre svega deca školskog uzrasta, imaju mogućnost da u prostorijama SPONE u Skoplju, svake subote besplatno pohađaju časove srpskog jezika. Poznati su i po humanitarnim akcijama koje redovno organizuju, pre svega za najmlađe pripadnike srpskog naroda u enklavama.

Teodora Cvetković, nastavnik jezika i kulture Srba u osnovnim školama u Kumanovu, kaže da su deca veoma zainteresovana za učenje srpskog jezika, a posebno vole kada dođu pesnici, glumci, umetnici i kada mogu da razgovaraju sa njima na srpskom jeziku.

“Pored nastavnog dela, deca su oduševljena kada nam dolaze gosti iz Srbije, kada imaju živi kontakt sa ljudima koji govore srpski jezik. Trudimo se da što više radimo sa decom, da ih upoznamo sa poreklom, sačuvamo korene i gradimo ono što smo možda zaboravili”, kaže Teodora Cvetković.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime