Preko 300 lovaca juri Jastrebačkog vuka

0

Stanovnici sela, razbacanih po obroncima Jastrebca, često u ove zimske dane moraju da se brane, pa čak i da krenu u napad na šumskog kurjaka ili svima poznatog vuka. Velika lovačka akcija na jastrebačkog predatora biće sutra, 24. januara, a ovoga puta ona poprima i paganski običaj.

Lov na vuka, na Jastrebcu ima dugu tradicuju koja je vremenom prerasla u jednu lepu manifestaciju koja okuplja sve iskrene zaljubljenike u prirodu i lov. Lovište „Veliki Jastrebac“ nazvano je po planini Veliki Jastrebac, čiju teritoriju pokriva svojim većim delom. Ovo je jedno od retkih lovišta koja su uspela da i danas održe takvo prirodno bogatstvo.

Lovci su iz raznih krajeva Srbije, a samo iz Novog Sada u Ribarsku Banju danas pristiže oko 80 zaljubljenika u lov i prirodu. Za sve lovce u Ribarskoj Banji priredjuju doček , smeštaj i večeru.

Programom za subotu predvđjeno je da, posle sastanka učesnika u lovu i doručka preko 300 lovaca pođe u lov na vuka, a loviće se i vepar i nazime, lisica i šakal. Posle lova biće kupanje u otvorenim bazenima Ribarske Banje, ručak i slobodno vreme, a u predvečerje je lovačka zabava uz večeru i muzički program.

Sutradan, u nedelju, 25. januara, posle lovačkog doručka u šumi i lova, počinje vučarenje.

Ovim paganskim običajem , koji se najviše očuvao u Boljevcu, završiće se ovogodišnji pohod na Jastrebačkog vuka.

Kurjak će, ako ga lovcima ne umakne, po paganskom običaju, biti razapet na kolac, kako bi iz bajanje da ne napada stoku i plaši decu, obišao svaku podjastrebačku kuću. Naravno, tradicija nalaže, da krstonoše uz razne pošalice budu i darovane raznim mesnim i drugim poklonima, koje će lovci potom za ručak medjusobno podeliti.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime