“Prela i posela” po receptu malih Ćićkovaca

2

PROKUPLJE: U punoj sali Doma kulture u sredu 25. septembra odražan je nesvakidašnja predstava “Prela i posela”, koju su pripremili učenici IV-2 odeljenja OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” sa svojom učiteljicom Slavicom Čikarić.

Ovim svojim izvođenjem učenici su pokazali koliko je čuvanje običaja značajno za svaku zajednicu.  U pripremi ove predstave vodili su se izrekom “bolje zemlju prodati, nego običaj izgubiti”.

– U neprestanoj trci za vremenom i profitom čemu veći deo čovečanstva danas robuje, eri globalizacije koja poništava mnoge posebnosti naroda i zemalja, zamenjujući ih univerzalnim i pomalo bezličnim vrednostima, znamo li šta su pravi narodni običaji? Iako se mnoge kulture prepliću i razvijaju pod uticajem drugih kulturnih obrazaca, ipak svaka od njih zadržava značajan deo svoje autentičnosti. Suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način se razume proučavanjem običaja i kulturne tradicije. – rekla je učiteljica Čikarić.

Pred prepunom salom Doma kulture ovi mali đaci bez treme izveli su predstavu iz narodne tradicije „Sećamo se prela i posela“. Uz dobru glumu, razigrano kolo, podsetili su sve prisutne na vreme koje je sada i vreme koje je možda bilo teško, ali puno ljubavi, druženja i uzajamnog pomaganja. Posle predstave oduševljenje se videlo na licima dece, roditelja i prisutnih kolega. Pokazali su odraslima da je život kratak, nema reprizu, da ga treba živeti sa uživanjem.

Predstavu je režirala učiteljica Slavica Čikarić, glumili, igrali i pevali đaci IV-2. Saradnici na predstavi bili su Vesna Todorović, Danijela Radović, Goran Koprivica, Jelena Marković, Marko Čikarić i Goran Jović.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime