Premijera ,,Nebeskog puka“

0

U Kruševačkom pozorištu u sredu 4. marta od 20 sati i 30 minuta je premijera dokumentarno – igranog filma ,,Nebeski puk,, Gorana Erčevića, reditelja i snimatelja Radio Televizije Kruševac.

Erčević navodi da je ovim filmom saopoštava istinu. ,, Nije prokupački Gvozdeni puk izvršio proboj Solunskog fronta, kako se tvrdi, već je to učinio pešadijski puk ,,Knez Lazar,, jer postoje slike i dokumentacija boraca koji su jurišali na Solunski front ,, navodi Goran Erčević. Prema njegovm kazivanju, ovo je vraćanje duga precima koji su započeli proboj Solunskog fronta i učestvovali u oslobađanju Kruševca.

– Zanimljivo je da se puk od 1902. do 1904. godine zvao “Carica Milica”. Od 1920. do 1930. godine komandant puka bio je čuveni potpukovnik Dragutin Gavrilović, a u jednom periodu, pre suđenja i streljanja, u sastavu puka bio je i pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis. “Car Lazar” je prvi krenuo u proboj Solunskog fronta, a odluka o tome doneta je pet minuta pre početka proboja. U filmu sam koristio 15 minuta originalnih snimaka sa Solunskog fronta iz arhive Mikija Stamenkovića koje mi je ustupila njegova supruga. Veliku pomoć imali smo i od Vojnog arhiva, ispričao je Erčević po završetku snimanja ovog filma.

Tokom 54 minuta dokumentarno igranog filma prikazan je stradalni put 12 – tog pešadijskog puka ,,Car Lazar“ od njegovog osnivanja 1889. i učešća u srpsko- turskom, Balkanskom i Prvom svetskom ratu.

Saradnik na scenariju je mr Darko Mihajlović, profesor istorije, a u ekipi koja je snimala film u Kruševcu i okolini, Trsteniku i Grčkoj su i Slobodan Cenc novinar, Miroljub Aranđelović Rasinski kompozitor i glumci Trsteničkog pozorišta.

Nakon premijere u Kruševačkom pozorištu, film ,, Nebeski puk,, biće prikazan i na Televiziji Kruševac, matičnoj kući snimatelja Gorana Erčevića koji je i u svom četvrtom filmskom ostvarenju bio reditelj, scenograf, prodecent i montažer.

Realizaciju projekta pomogli su Grad Kruševac i više kruševačkih firmi i preduzeća.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime