Presedan na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici – Kao u Nušićevim komedijama

5

Akademska javnost je u šoku, a prosvetna inspekcija i resorno Ministarstvo Srbije  kao da  nemaju leka da stanu na put hroničnoj boljki, koja se širi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Čaša  žuči je je prelila 9. septembra kad je dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta  prof. dr Rade Grbić  omogućio studentu da ponovo stekne zvanje doktora, iako mu je  pre dva meseca poništio diplomu.

U najnovijoj prijavi  prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete Republike Srbije navodi se da  dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Rade Grbić ,,nizom postupaka koji degradiraju i unazađuju fakultet kao instituciju, dovodi u pitanje zakonitost rada, a samim tim i budućnosat fakulteta,,.

Dekan Grbić je jula 2015. godine doneo više rešenja kojima se studentima sa neakreditovane Akademije ,, US Medical Scholol,,  u stečaju, poništavaju ispiti, ali je slučaj od 9. septembra , među nastavno osoblje i sudente, ali i ceo ovaj univerzitet  bacio senku  da dekan nastavlja rad na Medicinskom fakultetu svojim sumnjivim postupcima.

Podsećamo, dekan je u julu ove godine poništio uverenje Medicinskog fakulteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici o diplomiranju Anđe (Predraga) Rosić, kojijm je stekla zvanje doktora medicine i to oglasio preko službenog glasnika. Rešenja o poništavanju ispita doneo je i za veći broj studenata sa neakdeditovane Akademije ,, US Medical Schol,,, koja je u stečaju.Imena studenata kojima su poništeni ispiti predočena su nadležnim organima.

,, U međuvremenu, dekan Rade Grbić, ignorišući stavove prosvetne inspekcije, svojih kolega, organizuje da doktor Anđa (Predraga) Rosić, koja je  izgubila zvanje doktora po drugi put, 9. septembra 2015. godine diplomira na Medicinskom fakultetu i tako bude jedinstveni doktor medicine koja je dvaput dilomirala  na istom fakultetu i stekla zvanje doktora medicine. Da ova ujdurma bude kompletna kao u Nušićevim komedijama ispit polaže kod prof. dr Vukašina Andrića koji je već penzionisani profesor KBC Priština, a kome je dekan produžio radni odnos na Medicinskom fakultetu,, , navodi se u prijavi grupe zaposlenih prosvetnoj inspekciji,  koji podsećaju da je zbog nezakonitih radnji na ovom fakultetu, davanjem izjava pred prvim javnim tužilaštvom u Beogradu  prošle nedelje započet istražni postupak pod brojem KT 2582/15 protiv dekana Medicinskog fakultetra prof dr – Radeta Grbića i nekadašnjeg direktora KBC Priština prof. dr Stojana Sekulića.

U krivičnoj prijavi je izražena sumnja da su  Grbić i Sekulić ,, načinili faklsifikat krovnog Sporazuma između Medicinskog fakultate Priština i  Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici,

,. Taj sporazuim je potpisan jula 2012. godine, a potom su se pojavili falsifikati sa sednica Nastavno naučnog veća da vrši neregularan prijem  studenata na Medicinskom fakultetu sa neakreditovane Akademije  ,, US Medical Schol,, u stečaju .

Prof dr Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini  sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici
Prof dr Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

,, Kada su se utvrdile nezakonite radnje od strane nadležnih organa, dekan je selektivno poništavao ocene, diplome… Posle, opet istim studentima kojima je poništio diplome i položene ispite omogućava ponovno polaganje i tako u nedogled, a studenti plaćaju.  Šta će organi gonjenja da saznaju, šta je sve falsifikovano na fakultetu i ko je još od nastavnog i nenastavnog osoblja učestvovao u tim prljavim rabotama i nezakonitim radnjama,  ostaje da se vidi. Ali, u svakom  slučaju upravni nadzor prosvetne inspekcije je načeo vrh ledenog brega,, ,  navodi grupa zaposlenih radnika na Medicinskom fakultetu u Pruištini, koja se obratila Agenciji za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije kao i ministru prosvete Srđanu Verbiću da dekanu Grbiću ukaže na nedostojnost obavljanja javne funkcije dekana , sa predlogom da podnese ostavku , kako zbog studenata, tako i zbog zaposlenih i integriteta visokoobrazovnog sistema Republike Srbije.

U Međuvremenu saznajemo da rektor  Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici  prof dr Srećko Milačić odbija da potpiše sumnjiva uverenja o položenim ispitima koja mu na potpis podnosi dekan Medicinskog fakulteta prof dr Rade Grbić. Tako je rektor odbio i da potpiše drugu diplomu koju je ponovnim polaganjem stekla doktor Anđa (Predraga) Rosić, dok se ne utvrde  sve okolnosti.

– Ta diploma je jednom poništena, pa  se sada ponovo izdaje. Ja je potpisati neću dok ne dobijem celokupnu dokumentaciju i vidim o čemu se sve tu radi, potvrdio nam je rektor Univerziteta u Prištini  sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof dr Srećko Milačić.

 

5 KOMENTARA

    • Јадно је то што мислиш да у Косовској Митровици студирају само шиптари. Можда те шокира али не знам да ли си размишљао о томе да је некоме из Ниша ближе Косовска Митровица него Београд?

  1. Svaki KOMENTAR JE SUVISAN .Nazalost SRBIJE . SVAKA DIPLOMA SA KOSOVA JE BEZ ZNANJA ! SVE DJAKE I STUDENTE POSLE DIPLOMIRANJA NA KOSOVO , TREBA TESTIRATI ZNANJE, INACE SVI IZ CELE SRBIJE TRCE U KOSOVO DA ZAVRSE FAKULTET I DA MAGISTRIRAJU I DOKTORIRAJU . SVI ZAVRSE A ZNANJE JE ZA *O* . SVI TO ZNAMO ALI NAM ODGOVARA DA KUPUJEMO DIPLOME A NE DA UCIMO . DEMOKRATIJA NAM JEBA MAJKU SA BOLONJU , DA IMAMO ZVANJE A ZNANJE JE SRANJE. BRUKA I GREHOTA ZA DECU I BUDUCNOST NJIHOVU .

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime