Preventivni pregledi za pripadnike romske populacije u Prokuplju

0

U okviru ROMAKTED programa Saveta Evrope, u prokupačkom naselju „Carina“ održani su preventivni pregledi za pripadnike romske populacije.

Izabela Sejdić fascilitator ovog programa u Prokuplju, istakla je da je cilj akcije podizanje svesti romskog stanovništva o značaju prevencije, kao i pružanje mogućnosti da na što brži i lakši način obave preventivni pregled.

“Akcija je namenjena romskom stanovništvu, ali i svi drugi građani mogu da iskoriste pogodnosti i da bez zakazivanja, zdravstvene knjižice i uputa, obave kontrolu svoga zdravlja merenjem krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi”, kazala je Sejdić i dodala da se akcije preventivnih pregleda Roma sprovode i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, kao i širom Evrope.

U okviru ROMAKTED programa, u Prokuplju će biti organizovane i radionice za učenike, a već sutra u Medicinskoj školi „Dr Aleksa Savić“ najavljeno je predavanje o mentalnom zdravlju mladih, na temu alkoholizam i narkomanija.

U Prokuplju živi oko 4.000 stanovnika romske populacije, a veći deo, posebno deca i mladi obuhvaćeni su raznim programima u cilju poboljšanja uslova odrastanja i školovanja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime