PRIJEM PRVAKA U DEČJI SAVEZ U BAJČINCU

0

Prijem prvaka u Dečji savez Srbije je veliki dan za sve prvake. Tim povodom učenici škole “Milić Rakić Mirko“ iz Balinovca i D. Kordinca su sa svojim učiteljicama i roditeljima posetili školu u Bajčincu da zajedno sa svojim drugarima obeleže ovaj važan dan.

Učenici se međusobno poznaju, tako da je druženje bilo na obostrano zadovoljstvo. Svako od učenika predstavio se nekom recitacijom, pesmicom ili pričom iz života. Grupno su otpevali pesmicu “Pozdrav prvacima“ i “Deca su ukras sveta“ u čast svih đaka prvaka.

Učenici koji su želeli, pokazali su svoje glumačke i pevačke sposobnosti. Đaci prvaci dobili su dobrodošlice od svojih učitelja. Nakon ovog unapred pripremljenog programa, u kome su učenici uživali, učiteljice Biljana Jelić, Jelena Babić i Jelena Đorđević su učenike počastile slatkišima i sokovima.Dečji savez je organizacija u kojoj deca ostvaruju svoje potrebe za druženjem, igrom, stvaralaštvom i zabavom.

Prva nedelja oktobra se zvanično obeležava kao Dečja nedelja, kada učenici prvog razreda dobijaju dobrodošlice i upoznaju se sa dečjim pravima. Dečji savez svoj rad zasniva na poštovanju Konvencije UN o pravima deteta.

Dečja nedelja se tradicionalno obeležava u oktobru, ove godine u periodu od 7. do 13. oktobra.

– Cilj obeležavanja Dečje nedelje je da se skrene pažnja na potrebe i prava dece i da se ukaže na odgovornost koju ima okolina, najpre porodica, a zatim škola, lokalna zajednica i država. Ove godine manifestacija Dečja nedelja se održava pod sloganom ,,Da pravo svako – dete uživa lako“ . Ovaj slogan je posvećen tridesetogodišnjici usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. S obzirom na to da su dečja prava ovogodišnja tema, poseban značaj sam posvetila pravu na igru. Moje mišljenje je da svaka nedelja u godini treba da bude dečja nedelja, u radu se trudim da i deca osete da je tako, a mi učitelji imamo važan zadatak da decu motivišemo da uče, da steknu radne navike, da ih naučimo kako da uče, jer je to osnov za sve ono što ih kasnije čeka i da im svojim primerom i delima ukažemo na prave vrednosti. – rekla je učiteljica Jelena Đorđević.


U toku ove nedelje učenici škole u Bajčincu su uživali u osmišljavanju i izradi kako da što bolje i lepše predstave dečja prava. Pravili su prava u obliku saobraćajnih znakova. Crtali su balone prijateljstva i pisali poruke prijateljstva. Oslikavali su slobodan deo školskog dvorišta. Pored prava podsetili su se i obaveza koje svaki učenik ima kada krene u školu.

Na pitanje, koje su tvoje obaveze u školi, učenica prvog razreda, Jana Petković je odgovorila:

– Treba da se trudim da ne izostajem iz škole, a to znači da ne smem da se razboljevam. Učiteljica mi je rekla da treba redovno da pišem domaće zadatke, da čuvam školske klupe, da se lepo slažem sa drugarima i ne prljam učionicu. Važne su i obaveze, a ne samo prava!

Sportski dan u okviru Dečje nedelje organizovan je istog dana u Bajčincu, na poligonu spretnosti. Igre na ovom poligonu razvijaju brzinu, pokretljivost, izdržljivost, koordinaciju i snagu. Međutim, ovaj poligon je mnogo više od toga. Igrajući se, učenici uče da razlikuju boje, štampana slova ćirilice i latinice, uče levu i desnu stranu, iznad, ispod, pored, u, na i van prostora, skupove, elemente skupova, uče da razlikuju geometrijske figure i geometrijska tela, violinski ključ i note po trajanju, rimske cifre. Svi učesnici su uživali u igri i druženju.

Na kraju takmičarskog dela, opšti zaključak je bio da su svi učenici na neki način pobednici, jer su sve ekipe dale svoj maksimum i trudile se da ispoštuju unapred dogovorena pravila.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime